Ukrajna szerint Európa legnagyobb atomerőművében sértetlenek a biztonsági rendszerek

2022. március 6. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sértetlenek a péntek hajnalban orosz irányítás alá került zaporizzsjai atomerőmű biztonsági rendszerei, a sugárzás továbbra is normális szinten marad – közölte az ukrán nukleáris szabályozó hatóság. Európa legnagyobb atomerőművét Oroszország a hét elején drámai támadás során foglalta el, a harcokban adminisztratív épületet találat is ért, írja a BBC.

A zaporizzsjai atomerőmű támadása során, 2022. március 4-én felvétel – Fotó: AFP
A zaporizzsjai atomerőmű támadása során, 2022. március 4-én felvétel – Fotó: AFP

Az ukrán szabályozó hatóság közölte az ENSZ-szel, hogy sikerült kapcsolatot tartani az erőmű személyzetével, és a hat reaktorból kettő már működik.

Ukrajna három másik atomerőműve biztonságosan működik – közölte az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-hatósága az ukrán szabályozó hatóságtól kapott információkra hivatkozva. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a személyzetnek lehetővé kell tenni a pihenést és a műszakváltást, hogy biztonságosan dolgozhassanak.

A múlt héten Oroszország által elfoglalt csernobili erőműben dolgozók állítólag 11 napig voltak a helyszínen anélkül, hogy műszakot válthattak volna. A leszerelt erőműben történt 1986-ban a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája.

Minden, amit Európa legnagyobb atomerőművéről, illetve annak orosz elfoglalásáról, valamint a többi ukrán erőműről tudni érdemes, ebben a cikkünkben elérhető.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!