A folyamatos orosz támadások miatt akadozik a lebombázott mariupoli színházban rekedtek mentése

2022. március 19. – 11:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mariupolban zajló harcok akadályozzák a város színházánál zajló mentési munkálatokat, közölte a város polgármestere, Vadim Bojcsenko a BBC-vel, hozzátéve, hogy a mentőcsapatok csak akkor tudnak dolgozni a romok eltakarításán és az emberek kimentésén, amikor a harcok elcsendesednek.

„Tankok és tüzérségi lövések vannak mindenfelé, a környéken folyamatos a lövöldözés. Az erőink mindent megtesznek, hogy megtartsák a pozíciójukat a városban, de az ellenség erői sajnos nagyobbak, mint a mieink” – mondta Bojcsenko, aki nem tudott információt szolgáltatni arról, hogy az elmúlt 24 órában hány embert sikerült kimenteni a romok alól.

A mariupoli színházat, amit ukrán közlés szerint legalább 1300-an – köztük gyerekek – használtak menedékként, még szerdán bombázták le az oroszok, annak ellenére, hogy műholdképek alapján a színház mindkét oldalán nagy betűkkel a „gyerekek” szót írták a földre, jelezve, hogy kik húzták meg magukat az épületben.

Az első jelentések óriási számú áldozatról számoltak be, később viszont kiderült, hogy a többség a színház pincéjébe húzódott. A legutóbbi közlés szerint így sokan haltak meg – eddig 130 embert mentettek ki az épületből, aminek romjai alatt még mindig ezren lehetnek a támadást túlélő pincében.

A lebombázott mariupoli színház romjai – Fotó: Azov Handout / Reuters
A lebombázott mariupoli színház romjai – Fotó: Azov Handout / Reuters

Oroszország tagadja, hogy lőtték volna az épületet, amelyet egyértelműen civil óvóhelyként jelöltek meg.

A stratégiai fontosságú kikötővárost az orosz erők körülzárták, és becslések szerint 300 000 ember rekedt áram, folyóvíz és fűtés nélkül – egy ukrán képviselő, akinek szülei a városban maradtak, középkoriként írta le az állapotokat. Bojcsenko azt is elmondta, hogy az elmúlt öt napban 40 000 embernek sikerült elhagynia a várost, és további 20 000 ember várja, hogy evakuálják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!