Fák és tisztaság helyett romok és törmelék: a háború pusztítása előtte-utána képekben

Fák és tisztaság helyett romok és törmelék: a háború pusztítása előtte-utána képekben
Kombóképen a kijevi tévétorony – Forrás: Google Street View, Carlos Barria / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az orosz–ukrán háború első hetén a villámháborús tervek kudarcot vallottak, a második hétre az orosz hadsereg átváltott hadigépezet-üzemmódba, és minden fronton megfontoltan és szisztematikusan kezdte bedarálni az ukrán ellenállást. Ennek leglátványosabb jele az ostromlott városok legyalulása: a katonai, logisztikai és kommunikációs célpontok elleni precíziós rakétacsapások mellett előkerültek a hadszertárból a szíriai Aleppó elpusztításából maradt kazettás bombák és a Groznijt legyaluló BM–21 Grad rakéta-sorozatvetők.

De nemcsak az orosz tüzérség ejtett csúnya sebeket Kijeven, Harkivon, Csernyihiven vagy Mariupolon, hanem önmagában az a tény is, hogy a városok egy emberi, pezsgő közegből hirtelen életveszélyes hadműveleti tereppé változtak: a tereket tankcsapdák fosztják meg térségüktől, az utakat homokzsákos megfigyelőpontok átjárhatóságuktól, a hidakat az íveiket megroppantó robbanószerkezetek az átkelhetőségüktől, a házakat a bennük kialakított megfigyelőpontok lakóhelységüktől.

A ma már óhatatlanul is urbánussá változott emberiség nehezen tudja megemészteni az ismerős arculatok, az ismerős intézmények és az ismerős terek radikális torzulásait. Ezért is jelenik meg egyre több olyan képpárosítás, mely meg akarja mutatni, hogyan is néztek ki a vakká lőtt házak, rommezők és barikádok azelőtt. De ha optimisták akarunk lenni, akkor ezek nemcsak az azelőttről szólnak, nemcsak arról, hogy – és most rekvirálom Krasznahorkai László apokalipszissejtető Háború és háborújának alapgondolatát – „néhány ember menekül előre egy időtlen pusztulásban, s közben leltárba veszi mindazt, amitől búcsúznia kell”, hanem arról is, hogy előbb fogunk elbúcsúzni a pusztulástól, mint a civilizáció tereitől.

A tévétorony

Fotó: Carlos Barria / Reuters
Fotó: Carlos Barria / Reuters

A 385 méteres magasságával a világon az egyik legnagyobb rácsszerkezetűnek számító kijevi tévétornyot a hatvanas években a helyi zsidó temetőre építették. Március elsején az orosz haderő ukrán kommunikációs létesítmények elleni támadássorozatának keretében rakétákat lőtt ki az épületre, súlyosan megrongálva azt; egy eltévedt rakéta a szomszédságában található Babi Jar-i tömegmészárlás színhelyén épült holokauszt-emlékműben okozott kisebb károkat.

A toronyház

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Rakétatalálat tépett ki egész lakásokat egy 25 emeletes kijevi épületből, amiről itt írtunk bővebben.

A híd

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Menekültek próbálnak átkelni az ukrán főváros felé tartó orosz hadoszlop lassítására felrobbantott híd maradványain.

A harkivi városháza

Fotó: Sergey Bobok / AFP
Fotó: Sergey Bobok / AFP

A harkivi városháza előtt található, detonációk által teleszemetelt tér egy üres sörösdobozként összepréselt parkoló autóval. Az egyedül a második világháborúban négy nagy ütközetet átvészelt 1,4 milliós határvárost az orosz támadó erők képtelenek voltak menetből bevenni, így azóta állandósultak a köz- és lakóépületek elleni rakétatámadások és légicsapások.

A Majdan

Fotó: Sergei Supnsky / AFP
Fotó: Sergei Supnsky / AFP

Kijev híres Függetlenségi tere, a Majdan, mely az ukrán függetlenség kikiáltása óta a politikai tiltakozások és nemzet ünnepek egyik fő helyszínének számít. A tágas teret jelenleg az orosz betörésekre készülve védelmi állásokkal és tankcsapdákkal szórták tele.

A harkivi kormányépület

Fotó: State Emergency Service of Ukraine / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: State Emergency Service of Ukraine / Anadolu Agency / Getty Images

Harkiv kormányzósági hivatalának ablakvesztett épületei.

A kollégium

Fotó: Ukrinform / NurPhoto / AFP
Fotó: Ukrinform / NurPhoto / AFP

A Kijevtől körülbelül 30 kilométerre délnyugatra található Vaszilkiv egyik szétlőtt kollégiuma.

Az egyetem

Fotó: Sergey Bobok / AFP
Fotó: Sergey Bobok / AFP

A harkivi Karazin Egyetem egyik épületének tetőszerkezete a találatoktól kiégett, ablakait légnyomás törte be.

A harckocsi

Fotó: Vitaliy Gnidyi / Reuters
Fotó: Vitaliy Gnidyi / Reuters

Kiégett harckocsi egy harkivi iskola előtt a Sevcsenka úton.

A menekülés Irpinyben

Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP

Helyi lakosok menekülnek Irpinyben, miután a települést orosz támadás érte evakuálás közben. A polgármester szerint nyolc halálos áldozata volt a vasárnapi tüzérségi támadásnak, az oroszok akkor nyitottak tüzet, amikor sokan egy hídon keltek át.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!