A semmibe menekülnek az emberek az ágyúzott Harkivból

2022. március 4. – 14:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási kocsisort látott a Harkivból kivezető utakon a BBC helyszíni tudósítója, aki szerint a nyolc, lassan kilenc napja tartó orosz ágyúzás elől menekülő lakosság kétségbeesve próbálja elhagyni a várost. Volt, aki a két forgalmi irányt elválasztó középső szigeten áthajtva próbálta meg megelőzni a több kilométeres kocsisort, sokan pedig kézzel írt papírokat ragasztottak az autók ablakába „gyerek” és „emberek” feliratokkal, hátha így nem válnak célponttá.

A BBC tudósítója idősekkel, gyerekekkel és a hirtelen összepakolt holmijaikat szorongató nőkkel teli iskolabuszról is beszámolt. A kivezető úton tapasztalt óriási dugóba kora reggel, a kijárási tilalom lejárta után álltak be az autók – a helyiek elmondása szerint az előző napokhoz képest valamivel csendesebb csütörtök estén felbuzdulva sokan összeszedték a bátorságukat azok közül is, akik addig bunkerben, pincében húzták meg magukat.

„A legtöbb embernek itt nincs igazi terve, nincs hova menniük, és nem tudják, hogy egyáltalán meddig mennek el” – írta a tudósító.

Ágyúzásban megsérült épület Harkivban március 3-án – Fotó: Sergey Bobok / AFP
Ágyúzásban megsérült épület Harkivban március 3-án – Fotó: Sergey Bobok / AFP

Ukrajna második legnagyobb városát, a 1,5 milliós, a keleti határ mellett található Harkivot a háború kezdete óta folyamatosan lövik az orosz hadsereg egységei, a város főterén álló kormányhivatal, a helyi rendőrség központi épülete is találatot kapott, de legalább három iskola és számos lakóépület is az ágyúzás céljává vált. Eddig legalább 31 civil vesztette életét a városban, a sérültek száma pedig 150-hez közelít.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!