Ez történt az orosz–ukrán háborúban hétfő estig

2022. március 7. – 22:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt órák legfontosabb történései:

  • Megtartották a béketárgyalások harmadik fordulóját, az ukrán fél szerint nem történt komoly előrelépés, apró fejlemények voltak viszont a humanitárius folyosókra nézve. A tárgyalások folytatása a közeljövőben, akár már kedden jöhet.
  • Az oroszok öt város – Kijev, Harkiv, Mariupol, Szumi, Csernyihiv – keddi evakuálására, illetve a városokból kivezető humanitárius folyosókra tettek ajánlatot, de még nem világos, hogy ezek az evakuációs útvonalak hova vezetnek. Hétfőn kiderült, több ukrán városból is orosz vagy belarusz területre vezették volna a civileket, amelyet Kijev elfogadhatatlannak nevezett.
  • Közvetlen Zelenszkij–Putyin-tárgyalásokat sürget Kijev. Zelenszkij eközben az orosz exporttermékek bojkottjára szólította fel a nemzetközi közösséget.
  • Egyre több nyugati vezető veti fel az orosz olaj és gáz bojkottjának lehetőségét, de Németország és Magyarország többek között ellenezné ezt. Moszkva a szankció lehetőségére reagálva „katasztrofális” hatásról, duplázódó olajárról beszél.
  • Az oroszok felrobbantották a harkivi fizikai intézetet, ahol egy kísérleti atomreaktor is volt, de nem történt szivárgás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!