Öt város evakuálásához biztosítana humanitárius folyosót kedden Moszkva

2022. március 7. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden, moszkvai időszámítás szerint délelőtt 10 órától újabb tűzszünetet ajánl Oroszország Ukrajnának, hogy öt városból megkezdhessék az evakuálást a biztosított humanitárius folyosón, számolt be az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ az ukrajnai humanitárius segítségnyújtásért felelős orosz tárcaközi koordinációs stáb alapján. A humanitárius folyosók Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol evakuálását segítenék, a közlemény ugyanakkor nem szól arról, hogy a folyosók merre vezetnek.

Hétfőn az ukrán fél elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszország és Belarusz felé vezető humanitárius folyosókat jelölt meg Oroszország. Először még csak arról szóltak a hírek, hogy Kijevből Belarusz felé, Harkivból pedig Oroszország felé vezetnek a menekülési útvonalak. Aztán a javasolt útvonalakról kiderült, hogy az észak-ukrajnai Szumiból Poltavába is, a kemény ostrom alatt álló Mariupolból pedig Zaporizzsja irányába is lehet távozni. Mindkét város Ukrajnában van.

A közlés szerint Oroszország március 8-án, moszkvai idő szerint hajnali 3-ig várja Kijev válaszát az ajánlatra, hogy aztán megfelelő reakció esetén haladéktalanul tájékoztatni tudják az ENSZ és az EBESZ képviselőit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!