Boris Johnson is megerősítette, hogy terítéken van az orosz olaj- és gázimport bojkottjának lehetősége

2022. március 7. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Ám ez csak egy nagy, közös döntés eredménye lehet, mondta a brit miniszterelnök hétfőn, Justin Trudeau kanadai és Mark Rutte holland miniszterelnökökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Johnson arra reagált, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hétvégén arról beszélt, az európai szövetségeseikkel az orosz kőolajimport betiltásának lehetőségét vizsgálják.

„Nem hiszem, hogy Blinken tévedett abban az értelemben, hogy most mindannyian együtt nagyon-nagyon gyorsan haladunk, és látjuk, hogy valami, amit három-négy héttel ezelőtt talán soha nem is gondoltunk volna, most már nagyon is terítéken van.

Meg kell fontolnunk, hogyan tudnánk a lehető leggyorsabban eltávolodni az orosz szénhidrogéntől, az orosz olajtól és gáztól való függőségtől, kitettségtől”

– mondta, hozzátette ugyanakkor, hogy egy ilyen méretű döntést együtt kell meghozniuk, annak ismeretében, hogy honnan tudják pótolni a bojkottált energiahordozókat. Johnson arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin elszámított magát a háborúban, és hogy további 175 millió fontot különítenek el Ukrajna megsegítésére, ezzel már 400 millió fontot tesz ki a brit felajánlás.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint ez csak egy lépésről lépésre haladó folyamat lehet, különben óriási ellátási gondok lehetnek, idézte a holland vezetőt a Guardian.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egyúttal bejelentette, hogy 10 orosz személy elleni szankcióval növelték az oroszok elleni szankciós listát. Pontos neveket nem közölt, csak annyit, hogy jelenlegi és korábbi állami tisztségviselők, oligarchák és az orosz vezetés támogatói vannak közöttük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!