Ukrán elnök: Fontolóra veszem az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakítását

2022. február 22. – 13:43

frissítve

Ukrán elnök: Fontolóra veszem az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakítását
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és észt kollégája, Alar Karis Kijevben Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden kijelentette, hogy fontolóra veszi az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakítását, de reményét fejezte ki, hogy el lehet kerülni a háború eszkalációját.

Az államfő erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Alar Karis észt elnökkel kijevi megbeszélésüket követően közösen tartottak:

„Kérést kaptam a külügyminisztériumtól, hogy fontoljam meg az Ukrajna és az Orosz Föderáció közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításának kérdését. A sajtótájékoztató után ezen a témán fogok dolgozni. És nem csak ezen.”

Az orosz agresszió elleni preventív szankciókért régóta lobbizó Zelenszkij felszólította Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy vezessenek be szankciókat az Északi Áramlat 2 orosz gázvezeték ellen; Olaf Scholz német kancellár a kérésnek elébe menve – némiképp váratlanul – kedd reggel bejelentette, a német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Ukrajnát megkerülő földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, és elrendelte a német energiabiztonsági stratégia felülvizsgálatát (ami arra utalhat, hogy Németország hosszabb távon sem számol az Északi Áramlat 2 által kínált évi 55 milliárd köbméter oroszországi földgázzal).

Mint arról hétfőn írtunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a dokumentumot, amivel elismerte két kelet-ukrajnai szakadár tartomány, Donyeck és Luhanszk függetlenségét, majd hosszas történelmi fejtegetést követően lényegében azt állította, Ukrajna a 2014-es forradalom után elveszítette szuverenitását, és külső, nyugati irányítás alá került. „Oroszországnak minden joga megvan, hogy gondoskodjon a saját biztonságáról. Pontosan így fogunk tenni” – jelentette ki. A két kelet-ukrajnai szakadár terület orosz elismerése és az azonnal odavezényelt orosz „békefenntartók” alapvetően új helyzetet teremtenek a hónapok óta húzódó konfliktusban, és közelebb lökte a régiót a háborúhoz.

A háború lehetőségét az amerikai vagy brit kormánynál mindig sokkal higgadtabban mérlegelő Zelenszkij azonban beszédében úgy vélte, hogy „Oroszország nem indít frontális támadást Ukrajna ellen”, és az elnök nem számít egy totális háborúhoz vezető eszkalációra. Putyin lépését „jogi agresszió”-nak, Ukrajna „szuverenitása és területi egysége elleni támadás”-nak nevezte, mellyel szerinte Moszkva erős alapokat teremtett egy jövőbeli katonai agresszió számára. A kemény kritika ellenére Zelenszkij párbeszédre szólította fel az orosz vezetést:

„Nem először sürgetjük Oroszországot, oldjuk meg párbeszéd útján a problémákat, üljünk le a tárgyalóasztalhoz! Mi készek vagyunk bármilyen fórumon leülni a helyzet megbeszélésére, és Oroszország ezt pontosan tudja.”

Putyin lépését az USA, a NATO és az ENSZ is törvénytelennek nevezte; az EU pedig szankciókat lengetett be – bár ezek pontos tartalma továbbra sem világos.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!