Trump az orosz–ukrán válságról: Putyinék jó békefenntartók lesznek

2022. február 22. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az egész ott kezdődött, hogy elcsalták az előző amerikai elnökválasztást – mondta Donald Trump egy podcastben az ukrán–orosz válsággal kapcsolatban, ahol a korábbi amerikai elnök sajátosan értelmezte a két ország között zajló, háborúhoz közelítő eseményeket.

„Putyin kinyilvánította, hogy függetlennek tekint két nagy területet Ukrajnán belül. Mire én azt mondom, hogy micsoda eszesség. Ő meg bemegy, és békefenntartó lesz. Az a legnagyobb békefenntartó erő… Mi is használhatnánk a déli határainkon. (…) Rendben fogják ott tartani a békét!”

– mondta Trump, aki tulajdonképpen azt magyarázta, hogy nem invázióról van szó, hanem egy terület függetlenítéséről. Putyin húzását olyan jelzőkkel illette, mint zseniális, csodálatos és ravasz, bár nem fejtette ki bővebben, hogy miért látja így.

Később azt a költői kérdést boncolgatta, hogy miért nem akkor támadták meg Ukrajnát, amikor ő volt az elnök. Ezzel kapcsolatban Trump arról beszélt, hogy nagyon jól ismeri Putyint, aki egy nagyon okos ember, és kölcsönösen kedvelték egymást. Azt is elmondta: tudta, hogy Putyin szeretné megszerezni Ukrajnát, mert korábban is beszélgettek róla, de ő azt mondta neki, hogy nem teheti ezt meg. Trump a beszélgetésben többször leszögezte: ha ő lenne hivatalban, természetesen nem következett volna be a mostani konfliktus.

Arról, hogy a háború ezzel most már tényleg elérhető közelségbe került, itt írtunk bővebben, Putyin keddi, demilitarizált, neutrális Ukrajnáról szóló bejelentésével itt foglalkoztunk, a hétfőn elismert szakadár államokról pedig itt olvashat bővebben. Ha valaki zanzásított összefoglalót szeretne az elmúlt éjszaka fejleményeiről, az ide kattintson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!