Az Egyesült Államok megkezdte az EBESZ-tagok kivonását Ukrajnából

2022. február 13. – 18:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok vasárnap megkezdte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagjainak kivonását a kelet-ukrajnai Donyeck városból egy esetleges orosz invázió veszélye miatt, írja az MTI.

A Reuters beszámolója szerint az EBESZ ismertetőjelét viselő több páncélozott járművet lehetett látni a szervezet helyi székháza előtt vasárnap kora reggel. A járműveket bőröndökkel pakolták meg, majd elhajtottak. Az EBESZ egyelőre nem reagált a megkeresésre, de a lap két forrásból is úgy értesült, hogy az Egyesült Államok kivonja EBESZ-megfigyelőit Ukrajnából, Nagy-Britannia pedig átirányítja sajátjait a szakadárok uralma alatt álló térségekből az ukrán kormány kezén lévő régiókba.

Frissítés 21:38 – Az EBESZ közleményében reagált a hírekre. Ebben közölte, hogy a válság ellenére folytatni kívánja megfigyelő misszióját. Vasárnap este kiadott közleményében a szervezet tudatta, hogy megfigyelői Ukrajna tíz nagyvárosában folytatják tevékenységüket. Mindazonáltal hozzátette, hogy elsődleges fontossággal bír az EBESZ személyzetének védelme és biztonsága, ezért „folyamatosan szemmel tartja majd a biztonsági helyzetet”. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közleményében ugyanakkor elismerte, hogy egyes tagországok a növekvő feszültségekre tekintettel visszahívták megfigyelőiket Ukrajnából.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint Kijev abban érdekelt, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziója teljes kapacitással működjön, ugyanakkor nem kommentálta „az EBESZ-re tartozó ügyeket”.

„Az EBESZ soros elnöksége és az EBESZ főtitkára tájékoztatta a tagállamokat egy sor ország azon döntéséről, hogy állampolgáraikat, akik az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziójának személyzetéhez tartoznak, a biztonsági feltételek romlása miatt áthelyezik.”

-fogalmazott. Hozzátette, szerinte „a missziót szándékosan rángatják bele a Washington szította militarista pszichózisba, és eszközként használják egy esetleges provokációhoz”. Washington és szövetségesei a kiújult feszültségek közepette felszólították állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap tárgyalt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok „gyorsan és határozottan” fog reagálni, ha Oroszország agresszív lépéseket tesz Ukrajna felé. Biden szombaton szintén telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az amerikai elnök akkor azt mondta: súlyos ára lesz egy Ukrajna elleni támadásnak. Biden leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei „határozott választ” adnak egy orosz offenzívára, és „gyorsan, súlyos árat” fizettetnek Moszkvával.

Az ukrajnai helyzetről több helyszíni riportban számolt be a Telex. Jártunk ott, ahol az ukrán hadsereg farkasszemet néz a szakadárokkal. Az orosz csapatösszevonások után kialakult, hidegháborút idéző helyzetről, Moszkva esetleges céljairól itt írtunk elemzésünkben. A kijevi hangulatról itt olvashatja helyszíni riportunkat. Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is. A teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi gyakorlatát mutatjuk be Nagyképünkben. Az orosz határhoz közeli Harkivban is jártunk, ahol nem azonnali orosz támadástól tartva élnek az emberek, de új lendületet vett az önkéntesek toborzása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!