Boris Johnson telefonon tárgyal majd Putyinnal az ukrán helyzetről

2022. január 29. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal telefonon az ukrajnai válságról és Kelet-Európába látogat a következő napokban Boris Johnson brit miniszterelnök – közölte szombaton a londoni miniszterelnöki hivatal. A Downing Street szóvivője egyelőre nem részletezte, hogy Johnson mely országokat keresi fel a térségben, de úgy fogalmazott: a brit kormányfő egyidejű célja a diplomáciai erőfeszítések felgyorsítása és „az elrettentetés fokozása”, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a vérontás Európában.

A brit külügyminiszter Moszkvába megy

A miniszterelnöki hivatal illetékese szerint Putyinnal tartandó megbeszélésén Johnson azt a londoni álláspontot szeretné megerősíteni, hogy Oroszországnak „hátra kell lépnie egyet”, és diplomáciai erőfeszítéseket kell tennie. Mindeközben Oroszország londoni nagykövetsége közölte, hogy Moszkvába látogat Liz Truss brit külügyminiszter, írja az MTI. A Twitteren szombaton közölt bejelentés szerint Truss két héten belül utazik az orosz fővárosba.

A Downing Street szombati beszámolójában arról is írnak, hogy a jelentős brit diplomáciai kezdeményezések előzményeként Johnson felkérte a brit védelmi és biztonsági szolgálatok vezetőit további európai védelmi-katonai opciók fontolóra vételére, és a londoni védelmi minisztériumban tartott minapi találkozón a brit hadvezetés számos lehetőséget terjesztett elő „a fokozódó orosz agresszió” veszélyének enyhítésére a térségben. A lehetőségek között szerepel további alakulatok telepítése és a NATO védelmi képességének erősítése. A brit miniszterelnök a hétvégén mérlegeli ezeket a lehetőségeket – fogalmazott a Downing Street szóvivője.

A londoni kormányfői hivatal illetékese szerint Johnson következetesen azt hangoztatja a partnerekkel tartott tárgyalásokon, hogy az elrettentés és a diplomácia elegyének sikeres alkalmazása nélkül több ezer emberélet veszhet oda az orosz-ukrán határ mindkét oldalán. A brit miniszterelnök erre a veszélyre már a londoni alsóházban tartott felszólalásában is felhívta a figyelmet. Az orosz-ukrán válságról szóló tájékoztatójában Johnson úgy fogalmazott: az ukránok készek felvenni a harcot, folyamatosan egyre nagyobb jártasságra tesznek szert a gerillahadviselésben, és ha Oroszország ezt az utat követi, sok orosz édesanya fia nem fog hazatérni.

Hozzátette ugyanakkor: Vlagyimir Putyinnal tartott legutóbbi megbeszélésén is felidézte, hogy a történelem kritikus pillanataiban Nagy-Britannia és Oroszország mindig egymás mellett állt. Annak, hogy mindkét ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, egyetlen oka van: a szovjet katonák által tanúsított hősiesség a fasizmus elleni, Nagy-Britanniával vállvetve megvívott küzdelemben – mondta alsóházi felszólalásában brit miniszterelnök. Johnson azt is mondta, hiszi, hogy Oroszország minden félelmére gyógyírt lehet találni, és türelmes, fegyelmezett diplomáciával meg lehet teremteni a kölcsönös biztonságot.

A Downing Street szombati tájékoztatása szerint ugyanakkor a brit külügyminisztérium hétfőn várhatóan bejelenti szankciós keretrendszerének erősítését annak érdekében, hogy a szankciókkal Oroszország stratégiai és pénzügyi érdekeltségeit is célba lehessen venni. Erre Liz Truss is tett már utalást, amikor a külügyminiszter kijelentette: az Ukrajna elleni esetleges orosz katonai akció következményei között olyan összehangolt szankciók is lennének, amelyek az orosz pénzügyi rendszert érintenék.

Németország katonai sisakokat küldött Ukrajnának

Korábban Nagy-Britannia, majd később a balti államok is bejelentették, hogy fegyverekkel fogják támogatni Ukrajnát az egyre növekvő orosz nyomás miatt. Németország ugyanakkor ellenzi Ukrajna felfegyverzését, ők viszont például egy tábori kórházzal segítik Kijev felkészülését egy lehetséges konfliktusra, illetve küldtek egy 5000 katonai sisakból álló szállítmányt Ukrajnának, amelyben azonban nem voltak fegyverek. Ez utóbbit Vitalij Klicsko kijevi polgármester egyszerűen viccnek nevezte.

Ukrajna szerint nem eszik olyan forrón a kását, nem rosszabb a helyzet, mint mondjuk egy évvel ezelőtt, és szerintük az Egyesült Államok és más országok vezetői túlreagálják a dolgot, csak pánikot keltenek. A CNN cikke szerint Zelenszkij azt mondta, hogy 2014 óta már megtanultak együtt élni az orosz fenyegetettséggel. Az ukrán elnök csillapítása könnyen lehet, hogy annak a trükkös egyensúlyozásnak a része, amire Zelenszkij kényszerül, mivel egyfelől az orosz fenyegetés közelségére hivatkozva támogatást kell kérnie, másrészt otthon nyugalomra kell intenie, jelezve, hogy uralja a helyzetet. Zelenszkij csütörtöki telefonos megbeszélése Bidennel egyes hírek szerint amúgy nem ment túl jól, mert állítólag máshogy ítélték meg az invázió esélyét, bár ezt később mindkét oldal cáfolta. A Pentagon vezetői pénteken arról beszéltek, hogy egy orosz invázió olyan konfliktust gerjeszthet Moszkva és a nyugat között, amely nagyon gyorsan eszkalálódhat.

Az ukrajnai helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!