Biden jobban tart az Ukrajna elleni orosz inváziótól, mint az ukrán elnök, a CNN szerint nem ment jól a megbeszélésük

2022. január 28. – 06:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem ment jól” – állítja az amerikai és az ukrán elnök csütörtöki telefonos megbeszéléséről a CNN egy meg nem nevezett ukrán diplomáciai forrás alapján. A nézeteltérés abban volt, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió bekövetkeztének esélyét eltérően ítélték meg: Joe Biden szerint valós egy azonnal támadás lehetősége, Volodimir Zelenszkij szerint az orosz lépések „fenyegetők, de kétértelműek”.

Zelenszkij arra kérte az amerikai felet, hogy az üzengetés hőfokát vegyék lejjebb, tekintettel az így keltett pánik gazdasági hatásaira. A forrás szerint az ukrán hírszerzés másképp ítéli meg az orosz fenyegetés szintjét.

A Fehér Ház szerint a nyolcvanperces telefonbeszélgetés értékeléséről szóló névtelen forrás szivárogtatása valótlanságokat állít, Biden nem azt mondta, hogy a támadás bizonyosan elkerülhetetlen, hanem hogy ez februárban elképzelhető.

Az amerikai elnök biztosította Zelenszkijt arról, hogy amennyiben Oroszország újabb támadást intézne Ukrajna ellen – az újabb a Krím 2014-es elcsatolásához és a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásához képest értendő –, akkor az Egyesült Államok „határozott választ” ad.

Az Ukrajna körüli helyzetről és az amerikai–orosz tárgyalások lehetőségeiről itt olvashatja elemzésünket.

A telefonos megbeszélésről Zelenszkij a Twitteren közölte: megvitatták a helyzet enyhítése érdekében tett diplomáciai lépéseket, és egyeztették a további együttműködésüket katonai téren. Szó volt Ukrajna lehetséges pénzügyi támogatásáról is – írta az ukrán elnök. A CNN-nek nyilatkozó ukrán forrás szerint azonban Biden arról tájékoztatta Zelenszkijt, hogy Ukrajna nem kap az eddigiekhez képest több katonai segítséget.

Amerikai diplomáciai forrás szerint Zelenszkij trükkös egyensúlyozásra kényszerül, mert egyfelől az orosz fenyegetés közelségére hivatkozva támogatást kell kérnie, másrészt otthon nyugalomra kell intenie, jelezve, hogy uralja a helyzetet.

A Pentagon szóvivője csütörtökön közölte, hogy az elmúlt 24 órában tovább nőtt Ukrajna közelében az orosz erők száma. John Kirby szerint az Egyesült Államok továbbra is bízik a diplomáciai megoldásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!