Páncéltörő és légvédelmi rakétákat adnak a balti országok Ukrajnának az orosz fenyegetés miatt

2022. január 21. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

Páncéltörő és légvédelmi rakétákat küldenek a balti államok Ukrajnába, hogy az meg tudja védeni magát „egy esetleges orosz agresszió esetén” – írja az AFP-re hivatkozva az Insider Paper. Észtország, Lettország és Litvánia pénteken adott ki közleményt a fegyverszállítmányokról, miután megkapták Washington engedélyét az akcióhoz.

„Az Oroszország részéről Ukrajnára nehezedő katonai nyomás növekedése miatt a balti államok úgy döntöttek, hogy válaszolnak az ukrán igényekre, és további védelmi jellegű segítséget nyújtanak” – írták, hozzátéve, hogy „ez a támogatás tovább növeli Ukrajna képességét arra, hogy egy esetleges orosz agresszió esetén megvédje területét és lakosságát”.

Észtország Javelin típusú páncéltörő rakétákat fog szállítani, míg Lettország és Litvánia Stinger légvédelmi rakétákkal segíti Ukrajnát. Mindkét típus amerikai gyártmány, ezért is kellett a szállításhoz Washington engedélye, a Javelin rakétákból pedig egyébként már korábban is vásárolt Ukrajna. Néhány nappal ezelőtt Nagy-Britannia is bejelentette, hogy vállról indítható rakétákat szállít Ukrajnába, szigorúan a fegyverkezést ellenző Németország légterének elkerülésével.

Ezzel párhuzamosan Spanyolország csütörtökön jelentette be, hogy a Blas de Lezo fregattját a NATO-flotta rendelkezésére bocsátja, a hajó a Földközi- és a Fekete-tengeren fog szolgálni – írja az El País. Margarita Robles spanyol védelmi miniszter azt is megerősítette, hogy országa repülőgépeket telepít Bulgáriába a kelet-európai NATO-tagállamok védelmének megerősítése érdekében.

Spanyolország egyébként tavaly már küldött katonai gépeket Romániába, és idén tavasszal újabbakat fog Litvániába is küldeni, ezeknek az akcióknak pedig mind az orosz fenyegetés ellensúlyozása a célja. Ezenkívül tankokkal és háromszáznál több katonával állomásoznak Lettországban is, 120 kilométerre az orosz határtól.

Az ukrajnai helyzet alakulásáról ebben a cikkben írtunk bővebben. Pénteken külügyminiszteri szintű találkozó zajlott az USA és Oroszország között az ukrán témában, ami után Szergej Lavrov közölte, Moszkva írásban várja a válaszokat javaslataira Washingtontól. Az oroszok továbbra is azt akarják elérni, hogy a NATO vonuljon ki az 1997 májusa után csatlakozott kelet-európai országokból, az USA és szövetségesei azonban nem valószínű, hogy komolyan fontolóra vennének ilyesmit. Amikor decemberben először felmerült ez az igény, úgy reagáltak: van néhány olyan követelés, amelyekről az oroszok tudják, hogy elfogadhatatlanok, és politikai elemzők szerint Oroszország tudatosan állhatott elő „irreális követelésekkel”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!