Kazah elnök: Oroszország két napon belül megkezdi a csapatkivonást

2022. január 11. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) két napon belül megkezdi csapatainak kivonását Kazahsztánból – közölte a kazah elnök kedden a parlamentben.

Az MTI híre szerint Kaszim-Zsomart Tokajev hozzátette, a békefenntartó erők küldetése sikeresen befejeződött, a kontingens fokozatos kivonása megkezdődik. Ez a folyamat nem tart tovább tíz napnál – mondta.

Nem sokkal korábban a közép-ázsiai ország belügyminisztériuma arról számolt be, hogy a biztonsági erők a múlt heti zavargásokkal összefüggésben 9900 embert vettek őrizetbe.

Szintén keddi hír, hogy új miniszterelnököt nevezett ki a kazah elnök. Alihan Szmajilov a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be az előző kabinetben, amelyet Tokajev a múlt héten oszlatott fel, miután országszerte tüntetések robbantak ki.

Kazahsztánban alig több mint egy hete kezdődtek az üzemanyagár-emelés elleni tüntetések, amelyek szélesebb körű tiltakozásba torkolltak a kazah kormány és a korábbi elnök, a 81 éves Nurszultan Nazarbajev ellen.

Tokajev azt mondta, a támadók között iszlamista fegyveresek voltak, akik a régió országaiból, Afganisztánból és a Közel-Keletről érkeztek. Korábban puccskísérletnek nevezte a tüntetéseket. A tüntetések hátteréről ebben és ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kazahsztánban elindult a romeltakarítás, de még hallani lövöldözéseket, zajlanak tisztogatások, mondta a Telexnek egy helyi lakos Almatiból. A tiltakozások régóta növekedő szociális feszültségből pattantak ki, de a több mint 160 halálos áldozatot követelő fegyveres összecsapások eliten belüli ellentétekre utalnak. Több magas rangú rendőr is meghalt, a hírszerzés vezetését lefejezték. Putyinhoz hasonlóan látja a kazah helyzetet a magyar kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!