Hetvenmillió eurós csekk megy Varsónak az EU-tól, mert Lengyelország nem tesz eleget az Európai Bíróság döntésének

2022. január 11. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

Ki fogja küldeni Lengyelországnak a körülbelül 70 millió eurós csekket az Európai Bizottság, amiért a varsói kormány a január 11-i határidőig sem rendezte a korábban az EU-s joggal szembemenőnek ítélt igazságügyi reform helyzetét – írja a Reuters. Az EB szóvivője szerint „az EU-nak megvannak a lehetőségei, hogy behajtsa Lengyelországon a pénzt”.

A vita akkor vált hevessé Lengyelország és az Európai Unió között, amikor a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy szerintük az uniós jog nem állhat a lengyel alkotmány fölött. Az uniós jog elsőbbsége ugyan nincs beleírva az EU alapszerződéseibe, de az Európai Bíróság már 1964-ben lefektette az elvet, amit azóta senki nem kérdőjelezett meg.

Lengyelország még 2017-ben kezdett bele az igazságügyi rendszer reformjába, aminek a lényege a kritikusok szerint az, hogy a kormánypártok átveszik a bíróságok felett a politikai kontrollt. A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság ezért tavaly júliusban kimondta, hogy az igazságügyi reform szembemegy az EU-s joggal, így azt vissza kell vonni. Ezt a döntést gondolta felülírni még aznap a lengyel legfelsőbb bíróság.

Az Európai Bíróság kritikája leginkább a tavaly létrehozott lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának létrehozását érinti, amelyet a lengyel kormánypártok saját embereikkel töltöttek fel. Miután többször felszólították Varsót, hogy függesszék fel a kamara működését, a lengyelek viszont semmit nem tettek, októberben döntöttek a helyzet megoldásáig felszámított napi egymillió eurós büntetés kiszabásáról.

A lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának megszüntetésére január 11-e volt a legutóbbi határidő, de Varsó egyelőre nem szolgált megoldással az ügyben. Az Európai Bizottság szóvivője szerint ha kedd éjfélig nem születik megegyezés, akkor kiküldik a csekket az október óta eltelt időre számított körülbelül hetven millió euróról egy fizetési felszólítással, negyvenöt napos fizetési határidővel.

A lengyel igazságügyminiszter-helyettes szerint az EU zsarolja Lengyelországot, és illegális követeléseket támaszt feléjük. Mivel a lengyel kormány már korábban jelezte, hogy nem fogadja el az Európai Bíróság döntését, várhatóan a közeljövőben sem fognak együttműködni, a hetvenmilliós csekk pedig minden valószínűség szerint egy kukában fogja végezni.

Októberben egyébként Orbán Viktor kormányhatározatban üdvözölte a lengyel alkotmánybíróság döntését a nemzeti jog EU-s jog felett állásáról, és felkérte az EU intézményeit, hogy működésük során tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást. A december 21-i kormányinfón pedig azt is bejelentette a miniszterelnök, hogy Magyarország sem fogadja el az Európai Bíróság egyik döntését, ami a menekültügyi eljárások lefolytatásával kapcsolatban marasztalta el az országot.

A magyar alkotmánybíróság ezzel az üggyel kapcsolatban ugyan nem hozott érdemi döntést, de elvi állásfoglalásukban felhatalmazták a kormányt arra, hogy a menekültügy eljárások lefolytatásával úgy járjon el, ahogy jónak látja. Ezt a határozatot értelmezte úgy Orbán Viktor, hogy Magyarországnak nem kell betartania az Európai Bíróság ítéletét, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem került szóba büntetés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!