Lengyelország szerint az uniós jog nem állhat a lengyel alkotmány fölött, az Európai Bizottság szerint de

2021. október 8. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, és az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra nézve, jelentette ki csütörtökön a varsói alkotmánybíróság.

A testület Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő márciusi indítványára vizsgálta meg az uniós jog és a lengyel alkotmány elsőbbségének kérdését. Morawiecki az Európai Unió Bíróságának egyik döntése miatt az uniós alapszerződés azon előírásainak átvizsgálását kérte, amelyek az EUB hatásköréről, valamint a tagállamok lojális együttműködéséről és szuverenitásuk jelentőségéről szólnak.

A testület most arra jutott, hogy ellentmond a lengyel alkotmánynak, ha egyes uniós előírások felhatalmazzák a bíróságokat az államfő által adott bírói kinevezések felülvizsgálatára. A lengyel alaptörvénnyel az uniós alapszerződés azon előírásai sincsenek összhangban, amelyek a nemzeti alkotmány figyelmen kívül hagyására jogosítják fel a bíróságokat, valamint arra, hogy korábban érvénytelenített jogszabályok alapján döntsenek. Azt is mondták, szerintük nem felelnek meg a lengyel alkotmánynak azok a lépések, amelyeket Brüsszel – az uniós alapszerződésekre hivatkozva – a Lengyelország által átruházott hatásköröket átlépve tesz.

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke az ítéletről azt mondta, az EU-ra át nem ruházott hatáskörökbe tartozó területeken kizárólag a lengyel jog érvényes. Ez a Brüsszel által bírált lengyel igazságügyi reformra is vonatkozik, amelybe Kaczynski szerint „az EU-nak nincs beleszólása”.

Az Európai Bizottság visszaszólt

Az Európai Bizottság minderre úgy reagált, szerintük komoly aggodalmakat vet fel a lengyel alkotmánybíróság döntése. Közleményükben azt írták, a bizottság fenntartja és megerősíti az unió jogrendjének alapelveit, vagyis az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is. Az Európai Bizottság szerint a lengyel döntés megkérdőjelezi az uniós jog elsőbbségét és az Európai Unió Bírósága tekintélyét.

Azt is mondták, az uniós bíróság minden határozata kötelező a tagállamok hatóságaira nézve, beleértve a nemzeti bíróságokat is.

A bizottság megvizsgálja a lengyel alkotmánybíróság döntését, aztán határoz a további lépésekről, szükség esetén pedig élni fognak az uniós szerződésekből eredő hatáskörükkel azért, hogy biztosítsák az uniós jog egységes alkalmazását és integritását. „Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amit minden tagállamnak tiszteletben kell tartania. Az európaiakat megillető, az uniós szerződésekből eredő jogokat védeni kell, függetlenül attól, hogy hol élnek az Európai Unióban” – írták közleményükben. (MTI)

Frissítés: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében megígérte, hogy határozottan megvédi az uniós jog elsőbbségét, miután Lengyelország legfelsőbb bírósága úgy ítélte meg, hogy az uniós szerződések összeegyeztethetetlenek a nemzeti alkotmánnyal

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!