Joe Biden is beszédet mond a Capitolium elleni támadás egyéves évfordulóján

2022. január 5. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön beszédet fog mondani Washingtonban a Capitolium elleni támadás egyéves évfordulója alkalmából. A Fehér Ház azt közölte, hogy Biden a beszédében reagál a volt elnök, Donald Trump – nem bizonyított – állításaira is, amelyek szerint a 2020-as elnökválasztást elcsalták – írja a Reuters.

Biden mellett Kamala Harris alelnök is felszólal majd csütörtök délelőtt a Capitoliumnál, egy évvel azután, hogy több ezer elkeseredett Trump-szimpatizáns megostromolta az amerikai törvényhozás épületét. „Január 6. demokráciánk egyik legsötétebb napja volt. Ez volt az a nap, amikor nemzetünk fővárosát megtámadták, azt hiszem, nem kérdés, hogy megemlékezünk erről a napról” – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára.

Nancy Pelosi, a törvényhozás alsóházának demokrata elnöke tavaly év végén jelentette be, hogy 2022. január 6-án megemlékező rendezvényeket szerveznek a Capitolium környékén. A képviselőházban egyperces néma felállással fognak emlékezni az egy évvel ezelőtt történt zavargás áldozataira – írja a CNN.

A Capitolium 2022. január 3-án, Washingtonban – Fotó: ALLISON BAILEY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
A Capitolium 2022. január 3-án, Washingtonban – Fotó: ALLISON BAILEY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Korábban úgy volt, hogy Donald Trump a washingtoni eseményekkel párhuzamosan fog sajtótájékoztatót tartani floridai otthonában, ám ezt végül lemondta. Ehelyett január 15-én, az arizonai nagygyűlésén fog beszédet mondani, ahol várhatóan kitér majd a január 6-i eseményekre is.

Egy évvel korábban, 2021. január 6-án az elnökválasztást elvesztő Trump gyújtó hatású beszédet tartott híveinek Washingtonban, többek között arról beszélt, hogy a választást szerinte elcsalták, noha erre semmilyen bizonyítéka nem volt. Támogatói ezután betörtek a törvényhozás épületébe, és megpróbálták megakadályozni, hogy a szenátus hitelesítse Joe Biden választási győzelmét. A rendbontásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Az esettel összefüggésben eddig több mint 570 embert vettek őrizetbe, és 650 esetben indult büntetőeljárás. Trump ellen alkotmányos vádeljárást indítottak az ügyben, de végül felmentették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!