Putyin: A kínai gazdaság mindenképp az első lesz a világon

2021. december 23. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön év végi sajtótájékoztatót tartott Moszkvában, ahol szinte minden, Oroszországgal kapcsolatos aktuális kérdésre és témára kitért. Ez volt a 17. alkalom, hogy Putyin ilyen évzáró sajtótájékoztatót rendezett, ezúttal csaknem négy órán át válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az egyre feszültebb orosz-ukrán konfliktusról azt mondta, az a benyomása, hogy Ukrajnában egy harmadik hadművelet van előkészületben a Donyec-medence ellen. Véleménye szerint az ukrán állam létrehozásakor a bolsevikok történelmi orosz területeket „nyomtak bele” Ukrajnába, átadva neki a Donyec-medencét is. Putyin azt is mondta, hogy a 2014-es ukrajnai forradalom és Viktor Janukovics elnök hatalmának megdöntése előtt még nem szerepelt a terveik között Oroszország és a Krím „újraegyesítése”.

Putyin szerint a Nyugatnak biztonsági garanciákat kell adnia Oroszországnak. „Mi vagyunk azok, akik rakétákat telepítünk az amerikai határok mellé? Nem! Az Egyesült Államok jött a rakétáival a házunk küszöbére. Fenyegetünk mi bárkit is?” – kérdezte Putyin. „Oroszország túl nagynak tűnik a Nyugat számára, csak ez lehet a magyarázata a rá nehezedő állandó nyomásnak” – mondta az orosz elnök, aki ismét elfogadhatatlannak nevezte a NATO keleti bővítésének folytatását.

„Cselekedeteink nem a tárgyalások menetén múlnak, hanem az orosz nemzetbiztonságnak adott feltétlen garanciákon. Egyértelművé tettük, hogy a NATO keleti bővítése elfogadhatatlan” – mondta.

Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország együttműködik Kínával a biztonság területén, így a csúcstechnológiájú fegyverek közös fejlesztésében is. Putyin szerint a két ország között kooperáció van az űrkutatásban, valamint a repülőgép- és helikoptergyártásban is. Az orosz és a kínai fegyveres erők közös gyakorlatokat tartanak, közösen vesznek részt nemzetközi katonai gyakorlatokban, valamint tengeri és légi járőrözésben. Putyin szerint „abszolút átfogó, stratégiai jellegű partnerséget” alakítottak ki, amely komoly stabilizáló tényező a nemzetközi színtéren.

Vlagyimir Putyin 2021. december 23-án, Moszkvában – Fotó: SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
Vlagyimir Putyin 2021. december 23-án, Moszkvában – Fotó: SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Így nem is meglepő, hogy elfogadhatatlan tartja a 2022-es pekingi téli olimpia diplomácia bojkottját, amelyet az Egyesült Államok kezdeményezett, és amihez később több szövetségesük is csatlakozott. Putyin szerint a politikai bojkott célja Kína fejlődésének feltartóztatása.

Putyin úgy véli, a kínai gazdaság mindenképpen az első lesz a világon.

„A sportnak, csakúgy, mint a művészetnek, egyesítenie kell az embereket, nem pedig problémákat teremteni a népek és az államok között” – mondta az orosz elnök. Az erősödő kínai-orosz szövetségről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Putyin az ideológia kérdésekre is kitért a sajtótájékoztatón. Azt mondta, Oroszországnak meg kell védenie a hagyományos értékeit a kívülről jövő „gender-obskurantizmussal” szemben. Szerinte a női sport meg fog szűnni, ha engedélyezik a magukat nőnek azonosító férfiak részvételét a versenyben.

„Én annak a hagyományos megközelítésnek vagyok a híve, amely szerint a nő az nő, a férfi pedig férfi. Az anya az anya, az apa pedig apa. És remélem, hogy társadalmunkban megvan a belső morális védelem, amelyet az Oroszországi Föderáció felekezetei diktálnak” – mondta Putyin.

Az energiaválsággal kapcsolatban azt mondta, nem a Gazprom felelős az európai gázárak meredek emelkedéséért. „A Gazprom a hatályos szerződések alapján a partnereink által igényelt teljes mennyiséget leszállítja. És a teljes mennyiségen felül közel 12 vagy 20 százalékkal növelte a távoli külföldre irányuló szállításokat” – mondta. Putyin szerint a Gazpromnak teljesítenie kell a hosszú távú megállapodásokból eredő kötelezettségeit, mielőtt a spotpiacokra szállítana. Szerinte azok az országok, amelyek megkötötték a szerződéseket, mint például Németország, most sokkal alacsonyabb árakat élveznek, és így másoknak – például Ukrajnának – nyereségesen adhatják el a gázt.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a novicsokkal megmérgezett Alekszej Navalnij ügyét annyival intézte el, hogy ő nem látott arról bizonyítékot, hogy Navalnijt valóban megmérgezték. Szerinte Navalnij politikai tevékenység mögé bújva követett el bűncselekményeket, ezért van most bebörtönözve. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!