Az Egyesült Királyság, Ausztrália és Kanada is csatlakozott a téli olimpia diplomáciai bojkottjához

2021. december 09. – 07:40

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zéland után Ausztrália, Kanada és az Egyesült Királyság is csatlakozott a jövő évi pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjához, írja a CNN. Az Egyesült Államok a hét elején jelentette be, hogy az amerikai diplomaták és tisztségviselők nem utaznak el az eseményre, ezzel is tiltakozva a „Kínai Kommunista Párt jelenleg is folyó népirtó tevékenysége és emberiesség elleni tettei ellen, amik a muszlim kisebbségeket érik, valamint a Tajvant érő fenyegetések miatt”.

A kínai vezetés rögtön jelezte, hogy nem hagyja szó nélkül a téli olimpia diplomáciai bojkottját, Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján komoly ellenlépéseket lebegtetett be. Csao szerint Washington ideológiai elfogultság, hazugságok és szóbeszédek alapján próbálja megzavarni az olimpiai játékokat, a bojkottal azonban csupán saját, ártó szándékát teszi világossá, tovább rombolva saját hitelét.

Csao Li-csien csütörtökön már arról beszélt, hogy az Egyesült Államok „az évszázad hazugságát kreálta” az ujgurok ellen elkövetett népirtásról, amit a szóvivő szerint már ezerszer tényekkel cáfoltak. A szóvivő odáig ment, hogy inkább az Egyesült Államoknak kéne magyarázkodnia az amerikai őslakosok ellen elkövetett „gonosz bűntettei” miatt. Csao Li-csien szerint a bojkottal az amerikaiak súlyosan megsértik az olimpiai játékok politikai semlegességét. Majd megismételte korábbi állítását, miszerint meg sem hívták az amerikai diplomatákat a téli olimpiára.

A nemzetközi jelentések szerint a muszlim vallású ujgur kisebbséget átnevelőtáborokba, börtönökbe zárják Kínában. A gyerekeket elválasztják a családjuktól, a felnőtteket akaratuk ellenére sterilizálják. Az ujgurok által lakott Hszincsiangban a hivatalos adatok szerint csak 2017 és 2019 között 48,7 százalékkal csökkent a születések száma. Kína következetesen tagadja, hogy sterilizálnák, bebörtönöznék vagy kényszermunkára köteleznék az országban élő ujgur népcsoportot. Korábban az Egyesült Államok, Kanada és Hollandia is kijelentette, hogy amit Kína tesz az ujgurokkal, az kimeríti a népirtás fogalmát. Az amerikai kormány gazdasági szankciókat is bevezetett Kínával szemben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!