Erősödik a kínai–orosz szövetség a Nyugat ellen

2021. december 15. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél órás videókonferencián tárgyalt egymással szerdán Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök, a megbeszélés a két keleti nagyhatalom további közeledését jelzi. A stratégiainál is szorosabb kapcsolat, Amerika és a demokrácia jelszavaival a belügyekbe beavatkozó Nyugat bírálata, biztonsági garanciák követelése: a pekingi téli olimpián személyesen is találkoznak.

„Oroszország és Kína viszonya a 21. századi nemzetközi együttműködés valódi modellje” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hszi Csin-pinggel folytatott szerdai videós tárgyalása után, azt hangsúlyozva, hogy a két nagyhatalom között új együttműködési modell jött létre. Ez többek között a belügyekbe való be nem avatkozáson és egymás érdekeinek tiszteletben tartásán alapszik. A két vezető elítélte a demokrácia és a jogállamiság jelszavaira alapozó beavatkozási kísérleteket országaik belügyeibe.

Putyin és Hszi Csin-ping a tárgyaláson közösen ítélte el a közelmúltban létrehozott AUKUS ausztrál–brit–amerikai katonai szövetség megalapítását és Biden múlt heti globális demokráciacsúcsát is, amit konfrontatívnak és kontraproduktívnak neveztek. Az amerikai szervezésű demokráciacsúcs jelentős részben éppen Kína és Oroszország elszigetelését, az amerikai szövetségi rendszer megerősítését célozta.

A kínai elnök megfogalmazása szerint Oroszország és Kína kapcsolatának erőssége és hatékonysága stratégiai jelentőségű, de meg is haladja ezt a státuszt. Ez konkrétan most abban fejeződött ki, hogy a kínai álláspont Oroszországot támogatja az ukrán válsággal kapcsolatban. Mint Putyin a tárgyaláson elismételte, az orosz nemzeti érdekeket fenyegetettnek látja a NATO ukrajnai aktivitása miatt, ezért haladéktalan tárgyalásokat akar kezdeni Oroszország biztonságának nemzetközi jogi garanciáiról, amelyek kizárnák az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését és fegyverrendszerek telepítését Ukrajnába. Orosz források szerint Hszi támogatásáról biztosította Oroszország biztonsági garanciák iránti igényét.

A kétoldalú kereskedelmi forgalmat évi 200 milliárd dollárra akarják növelni. Szó van egy Kínába irányuló orosz földgázvezeték, a Szila Szibiri 2 (Szibéria Ereje 2) építéséről, illetve a Moszkva által ambicionált Eurázsiai Gazdasági Unió és a Peking-központú Egy övezet, egy út integrációs kezdeményezések összekapcsolásáról, a Nagy Eurázsiai Partnerség kialakításáról is.

Putyin a tervek szerint ott lesz és találkozni is fog Hszivel februárban a pekingi téli olimpián, ami ellen az Egyesült Államok diplomáciai bojkottot hirdetett a kínai jogsértések miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!