Pegasus kémszoftvert raktak a meggyilkolt szaúdi újságíró feleségének telefonjára is

2021. december 21. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Dzsamál Hasogdzsi feleségének a telefonján már rajta volt az izraeli NSO cég által gyártott Pegasus kémszoftver, írja az Aljazeera. Hasogdzsi az a szaúdi újságíró, akit brutális kegyetlenséggel gyilkoltak meg Törökországban 2018-ban.

Az újságíró feleségének, Hanan Elatrnek akkor került a készülékére a Pegasus, amikor 2018-ban őrizetbe vették az Egyesült Arab Emirségekben. Elatrt 2018 áprilisában a dubaji reptéren tartóztatták le, ahol le kellett adnia a két telefonját, a laptopját és a hozzájuk tartozó jelszavakat is, mielőtt kihallgatták.

Hasogdzsit a szaúdi uralkodók ellenségének tekintették, amiért gyakran kritikus cikkeket publikált az arab országban történő visszaélésekről és piszkos ügyekről, halála pedig valószínűleg ezzel lehetett összefüggésben, amikor 2018 októberében meggyilkolták a törökországi szaúdi konzulátus épületében, az amerikai hírszerzés szerint mindez a szaúdi herceg megbízására történt.

Forrás: Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Forrás: Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez egy újabb példa arra, hogy az izraeli cég elvileg terroristákra és más veszélyes elemek megfigyelésére fejlesztett szoftverét különböző kormányoknak kellemetlen civil aktivisták, újságírók és gazdasági szereplők készülékein találták meg. Miközben az NSO mindent tagad, az Apple és WhatsApp (amelynek a Facebook a tulajdonosa) is pert indított a cég ellen, amiért feltörték a szolgáltatásaikat, és arra használták, hogy megfigyeljenek másokat, és emberi jogi visszaéléseket kövessenek el. Még az amerikai elnök, Joe Biden is tiltólistára tette a céget, amiért segítettek idegen hatalmaknak civileket és újságírókat lehallgatni.

A Pegasust a magyar kormány is előszeretettel használta az elmúlt években, ahogy azt a Direkt36 egy nemzetközi újságírói oknyomozás során kiderítette. A kémszoftvert több, a kormánnyal kritikus újságíró, civil aktivista és gazdasági szereplő készülékén is megtalálták, de még Áder János köztársasági elnök testőrének és a fideszes elit pilótájának a telefonján is. A kormány az ezzel kapcsolatos vádakat rendre azzal üti el, hogy semmi törvénytelent nem követtek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!