2-300 eurót kap minden 60 évesnél idősebb beoltott Szlovákiában

2021. december 9. – 16:40

2-300 eurót kap minden 60 évesnél idősebb beoltott Szlovákiában
Koronavírus elleni oltását kapja meg egy férfi Pozsonyban – Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovák parlament csütörtökön 97 igennel elfogadta a 60 évesnél idősebbek oltási támogatásáról szóló törvényt, így

már decemberben megkaphatják a 300 eurót

azok a 60 évesnél idősebbek, akik már ma is be vannak oltva a 3. adag vakcinával a Covid-19 ellen, írja a Paraméter.sk.

A 300 euró annak jár, aki még idén megkapja a 3. adag oltást is, vagy regisztrál a harmadik adagra, és január 15-ig meg is kapja azt. A többi beoltott és oltásra váró 200 eurót kap, de csak ha vállalják, hogy még idén beadatják a soron következő adagot, vagy legalább regisztrálnak rá. Három csoportnak jár a fejenkénti 200 eurós támogatás:

  • aki június 30. és december 31. között megkapta/megkapja a 2. adagot, illetve regisztrál rá, és 2022. január 15-ig beoltatja magát,
  • aki az első adag oltást november 25. és december 31. között kapta/kapja meg, vagy legalább december 31-ig regisztrál rá, és 2022. január 15-ig beoltatja magát,
  • aki az egyadagos oltás december 31. előtt megkapja, és 2022. március 1-ig beadatja az emlékeztető adagot is.

A támogatás csak azoknak jár, akik minden adag vakcinát Szlovákiában kaptak meg, és nem utalványban, hanem

készpénzben érkezik majd meg a címzettekhez, postán.

Talán a magyar sikereken felbuzdulva december 11-től, szombattól oltási hetet indítanak Szlovákiában is. Az akcióhétbe bekapcsolódnak a kormány tagjai, valamint kulturális és közéleti szereplők, sportolók, akik vagy a közösségi hálón, vagy közvetlenül az oltópontoknál buzdítják majd a lakosságot, írja az Új Szó.

Két hete szigorú járványellenes intézkedéseket vezettek be Szlovákiában, amelynek értelmében bezártak minden éttermet és nem létszükségletű boltot, a munkahelyekre pedig év végéig csak teljesen beoltott személyek, negatív teszttel rendelkezők vagy olyanok mehetnek be, akik 180 napnál nem régebben estek át a víruson. Mivel a helyzet az intézkedések ellenére sem javult, a szakértők az eredetileg két hétre javasolt lezárások meghosszabbítását javasolták a kormánynak.

Nemrég az ország három korábbi köztársasági elnöke, Andrej Kiska, Ivan Gašparovič és Rudolf Schuster közös levélben kérte a szlovák állampolgárokat, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen.

Szlovákiában még augusztusban vakcinalottó is indult, amivel az oltási hajlandóságot szerették volna növelni. A koronavírus ellen már teljesen beoltott állampolgárok rohamszerűen regisztráltak az összesen 21 millió euró értékben kisorsolandó nyeremények reményében, de mintha el lett volna átkozva a játék, sorra bukták az eurószázezreket a nyertesek, volt aki még az államot is beperelte volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!