Elindult az oltáslottó Szlovákiában, 36,5 millió forintnyi eurót is lehet nyerni

2021. augusztus 2. – 08:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában útjára indították vasárnap azt a lottójátékot, amivel az oltási hajlandóságot szeretnék növelni az országban – írja az MTI. Az országban állandó lakhellyel rendelkező, az új koronavírus ellen már teljesen beoltott állampolgárok vasárnap estétől regisztrálhatnak a szerencsejátékra, amelynek első számhúzására augusztus 15-én kerül sor. A szlovákiai vakcinalottóról a Telex tudósítója is írt pár hete, akkor még kevesen tudtak róla, hogy az oltással pénzt lehet nyerni.

A legmagasabb nyeremény 100 ezer euró (36,5 millió forint) lesz, a kormány együttvéve mintegy 10 millió eurót (3,65 milliárd forint) szán a nyereményekre. A Pravda című szlovák lap azt írta, hogy a játék szabályzata bírálatokat váltott ki, mivel a főnyereményt csak az viheti el, aki élő televíziós adásban válaszol a műsorvezető egy kérdésére. A szervezők ezzel akarják fenntartani a közönség érdeklődését a játék októberi lezárultáig.

Igor Matovic pénzügyminiszter, volt kormányfő lelkes híve volt a játéknak, és főként az ő erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a parlament végül jóváhagyta a javaslatot. „Helyénvaló dolog az ingadozó embereket ösztönözni. Ráadásul a közfinanszírozás szempontjából is nagyon jó befektetés” – mondta Matovic, hozzátéve, hogy az effajta oltásra ösztönzés költsége töredékrészét teszi ki a súlyos Covid-esetek kórházi gyógyításához szükséges forrásoknak.

Szakértők és közgazdászok ezzel együtt is kételkednek abban, hogy a lottó hatására valóban több szlovák veszi-e majd föl az oltást. Az Our World in Data adatközlő portál szerint Szlovákiában eddig kétmillió embert oltottak be teljesen a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2-vírus ellen. Ez a szám a teljes lakosság 36 százalékának felel meg, miközben a szomszédos Csehországban már elérte a 45 százalékot a beoltottak aránya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!