Kilencven eurót kap, aki egy idős embert rábeszél az oltásra Szlovákiában

2021. július 12. – 17:02

frissítve

Kilencven eurót kap, aki egy idős embert rábeszél az oltásra Szlovákiában
Szlovákiában kevesen és keveset tudnak a hamarosan kezdődő Covid-lottóról – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában heteken belül jön a Covid-lottó, de helyben még kevesen tudnak róla, hogy az oltással pénz nyerhetnek – ha rábeszélnek valakit, akkor pedig fix összeget kapnak. „Aki akarta, már beoltatta magát: ha Ausztriában 1500 eurót keres, 50-100 eurós nyereményért nem változik meg a nézete” – mondják a csallóköziek.

Játszani és nyerni mindenki szeret: ebben bízva heti kétmillió eurót, mintegy 700 millió forintot fizethetnek ki maximum hetente Szlovákiában azoknak, akik beoltatják vagy beoltatták magukat, netán az ő ajánlásukkal kapta meg a koronavírus elleni védőoltást valaki. Bár Marián Viskupič, a parlament pénzügyi bizottságának elnöke jelezte, az oltásért járó pénzjutalom túl sokba kerülhet az államnak, Robert Fico volt miniszterelnök szerint pedig a gyógyszergyártó cégeknek kellene állniuk a cechet, végül 78-ból 77 parlamenti képviselő megszavazta a tervezetet.

A Telex működését olvasóink támogatásaiból finanszírozzuk. Legyél te is a rendszeres támogatónk!

A Covid-lottó elvileg júliustól indult volna, de várhatóan két-három hetet csúszik, emiatt sok konkrétumot még a szlovákiai magyarok sem tudnak az akcióról. A kormány nem titkolt célja az, hogy a delta variáns közeledtével a mindössze 34 százalékban átoltott Szlovákiában minél több embert motiváljanak az oltásra: ha máshogy nem megy, akkor pénzzel.

Én már nyertem

Szlovákiában a járvány miatt a napokban ismét szigorítottak a határátkelésnél: míg július elsején még megállás nélkül átjuthattunk Rajkánál Pozsony felé, öt nappal később Vámosszabadinál minden autóstól oltási igazolást vagy igazolványt kértek a szlovák rendőrök.

„Valamit hallottam a Covid-lottóról, de nagyon keveset. Nekem az volt a főnyeremény, hogy éppen megkaptam az első oltást, mielőtt megfertőzött volna a koronavírus. Így viszonylag könnyen átvészeltem még év elején, az egyik fiamat azonban eléggé megviselte” – mondta a 60 éves csiliznyáradi Kozmér Kati. „Az ország északi és keleti felében sokan oltásellenesek, nem is értem, miért. Világéletünkben be kellett adni a kötelező oltásokat is gyerekkorban. Hallottam, hogy a fene nagy demokráciában már vannak, akik ezt sem adatják be a csöppségüknek: nem is a cigányok, hanem inkább tanult emberek, akik az interneten mindenféle hülyeséget olvastak, s elhitték. Itt Csiliznyáradon (Nárad) mi jól állunk, elég sok a koronavírus ellen beoltott: a polgármester intézkedett, mobil oltópontokon kaptuk meg a vakcinát. Édesapám 90 éves, azt mondta, szeretne az elsők között lenni, akit beoltanak: így is lett. Én meg járok hozzá, így viszonylag hamar megkaptam a védőoltást.”

„Vannak, aki a a fene nagy demokráciában már a kötelező oltást sem adatják be a csöppségüknek” – értetlenkedik Kozmér Kati – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu
„Vannak, aki a a fene nagy demokráciában már a kötelező oltást sem adatják be a csöppségüknek” – értetlenkedik Kozmér Kati – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu

Nem mindenki gondolkodik azonban így: a szomszédos Szapon (Sap) egy út szélén álló férfi azt mondja, ő bizony nem oltatta be magát. „Ki tudja, mi van a vakcinában? Én bizony félek tőle, attól, hogy meg is halhatok az oltás után” – magyarázza. A Covid-lottóról még nem hallott. „Annyit azonban nem ér, hogy ezért beoltassam magam. Inkább a sima lottón szeretnék nyerni. Na, Isten áldja, megjöttek értem” – mutat egy leparkoló autósra, aki az utánfutóján egy zsák búzát szállít.

A sógornőméket még nem sikerült rábeszélnem

A falusi kisboltban már lelkesebb az eladó az ötlettől. „Biztosan nem értelmetlen dolog, lesznek, akik a nyeremény miatt oltakoznak” – vélekedik Miklós Zsuzsa. „Én már régen beoltattam magam, remélem tényleg megvéd a koronavírus súlyosabb szövődményeitől. Sokan azonban félnek tőle – nem a vírustól, az oltástól. Hogy én megpróbálok-e rábeszélni valakit? A sógornőmet és családját már egy ideje próbálom, de még nem jártam sikerrel.”

A szapi kisboltban tábla figyelmeztet, a szájmaszk még mindig kötelező. Biztosan nem értelmetlen dolog, lesznek, akik a nyeremény miatt oltakoznak, mondja Miklós Zsuzsa – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu
A szapi kisboltban tábla figyelmeztet, a szájmaszk még mindig kötelező. Biztosan nem értelmetlen dolog, lesznek, akik a nyeremény miatt oltakoznak, mondja Miklós Zsuzsa – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu

A lottó szószólója Igor Matovič pénzügyminiszter, aki néhány hónapja miniszterelnökként az orosz Szputnyik-vakcinába bukott bele (amit aztán engedélyeztek Szlovákiában, ám mivel szinte senkinek sem kellett, most visszaküldenek Oroszországba). „Tíz, de lehet, hogy százmillió eurót invesztálunk most a motivációba, hogy a lehető legalacsonyabb gazdasági károkkal vészeljük át a delta variáns támadását” – idézte Matovič szavait a pozsonyi Új Szó.

Kilencven euró fix egy kis rábeszéléssel

Ami biztos, hogy kisebb nyereményekért napi sorsolások is lesznek, vasárnaponként pedig nagyobb pénzösszeg és fődíj ütheti a szerencsés átoltottak markát. A hírverésért a hét utolsó napján este a televízió is közvetíti a sorsolást. Aki mindkét oltást megkapta, dupla eséllyel indul.

A Covid-lottón legalább 6240 nyereményt osztanak ki, a pénzügyi tárca a sorsolástól számított 30 napon belül fizet. Aki megkapta az oltást, és szerepel a neve az Országos Egészségügyi Információs Központ nyilvántartásában, az bekapcsolódhat a sorsolásba. A nyeremény után 19 százaléknyi adót kell fizetni.

Az is jól jár, akinek az ajánlására valaki beoltatja magát: amennyiben a rábeszélt illető 50 év alatti, 30 euró jár, 50–60 év között 60 euró, de ha ennél is idősebbet győz meg, már 90 euróval lehet gazdagabb – ez adómentes. Ez szinte dupla ingyen pénznek számít, hisz a házastársak egymást is rábeszélhetik, ez sem kizáró ok. Beoltáskor a rábeszélt fogja bejelenteni, hogy ki győzte meg, és adnak neki egy kódot, amivel felvehető a jutalom. Fejenként maximum 50 embert lehet ajánlani, a bónuszt november végéig fizetik ki.

A többieket nehéz lesz rávenni

Nem véletlen, hogy a legidősebb korosztályért jár a legtöbb pénz. Szlovákiában félmillió 60 évnél idősebb nincs még beoltva. A lakosság negyede tartozik ebbe a korosztályba, ez a korosztály a koronavírus áldozatainak 90 százalékát tesz ki.

Biztosan lesznek, akik csak a pénznyereményért oltatják be magukat – vélik a csallóköziek – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu
Biztosan lesznek, akik csak a pénznyereményért oltatják be magukat – vélik a csallóköziek – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu

„Aki Ausztriában dolgozik, s megkeres 1500 eurót, annak 50–100 euró nem lesz motiváció, hogy beoltassa magát, ha vakcinaellenes” – magyarázta Boráros József, a kis-csallóközi Doborgaz (Dobrohost) polgármestere. Ő úgy látja, hogy aki akarta, már beoltatta magát, a többieket viszont nehéz lesz rávenni, így bár látja, hogy a képviselők próbálnak mindent bevetni a nagyobb oltakozási kedvért, a Covid-lottónak nem lesz sok haszna. Boráros már védett, mindkét oltást megkapta. „Pár hete Sevillában jártam a szlovák válogatott meccsén, ott a QR-kódom kellett, és beutazhattam. Tervezem, hogy a falu szülöttjének, a Mönchengladbachban futballozó Bénes Lacinak is kimegyek valamelyik meccsére Németországba, oda is kell a védettség. Úgy tudom, aki már beoltatta magát, az automatikusan részt vesz a Covid-lottó játékban, így akár én is nyerhetek.”

Ragadós példa

Lettországban is lottósorsolást tartanak augusztustól: 100-tól 100 ezer euróig terjedő pénznyereményekkel, hogy ezzel biztassák az embereket a koronavírus elleni oltás felvételére – közölte Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!