Kilencven eurót kap, aki egy idős embert rábeszél az oltásra Szlovákiában

2021. július 12. – 17:02

frissítve

Kilencven eurót kap, aki egy idős embert rábeszél az oltásra Szlovákiában
Szlovákiában kevesen és keveset tudnak a hamarosan kezdődő Covid-lottóról – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában heteken belül jön a Covid-lottó, de helyben még kevesen tudnak róla, hogy az oltással pénz nyerhetnek – ha rábeszélnek valakit, akkor pedig fix összeget kapnak. „Aki akarta, már beoltatta magát: ha Ausztriában 1500 eurót keres, 50-100 eurós nyereményért nem változik meg a nézete” – mondják a csallóköziek.

Játszani és nyerni mindenki szeret: ebben bízva heti kétmillió eurót, mintegy 700 millió forintot fizethetnek ki maximum hetente Szlovákiában azoknak, akik beoltatják vagy beoltatták magukat, netán az ő ajánlásukkal kapta meg a koronavírus elleni védőoltást valaki. Bár Marián Viskupič, a parlament pénzügyi bizottságának elnöke jelezte, az oltásért járó pénzjutalom túl sokba kerülhet az államnak, Robert Fico volt miniszterelnök szerint pedig a gyógyszergyártó cégeknek kellene állniuk a cechet, végül 78-ból 77 parlamenti képviselő megszavazta a tervezetet.

A Telex működését olvasóink támogatásaiból finanszírozzuk. Legyél te is a rendszeres támogatónk!

A Covid-lottó elvileg júliustól indult volna, de várhatóan két-három hetet csúszik, emiatt sok konkrétumot még a szlovákiai magyarok sem tudnak az akcióról. A kormány nem titkolt célja az, hogy a delta variáns közeledtével a mindössze 34 százalékban átoltott Szlovákiában minél több embert motiváljanak az oltásra: ha máshogy nem megy, akkor pénzzel.

Én már nyertem

Szlovákiában a járvány miatt a napokban ismét szigorítottak a határátkelésnél: míg július elsején még megállás nélkül átjuthattunk Rajkánál Pozsony felé, öt nappal később Vámosszabadinál minden autóstól oltási igazolást vagy igazolványt kértek a szlovák rendőrök.

„Valamit hallottam a Covid-lottóról, de nagyon keveset. Nekem az volt a főnyeremény, hogy éppen megkaptam az első oltást, mielőtt megfertőzött volna a koronavírus. Így viszonylag könnyen átvészeltem még év elején, az egyik fiamat azonban eléggé megviselte” – mondta a 60 éves csiliznyáradi Kozmér Kati. „Az ország északi és keleti felében sokan oltásellenesek, nem is értem, miért. Világéletünkben be kellett adni a kötelező oltásokat is gyerekkorban. Hallottam, hogy a fene nagy demokráciában már vannak, akik ezt sem adatják be a csöppségüknek: nem is a cigányok, hanem inkább tanult emberek, akik az interneten mindenféle hülyeséget olvastak, s elhitték. Itt Csiliznyáradon (Nárad) mi jól állunk, elég sok a koronavírus ellen beoltott: a polgármester intézkedett, mobil oltópontokon kaptuk meg a vakcinát. Édesapám 90 éves, azt mondta, szeretne az elsők között lenni, akit beoltanak: így is lett. Én meg járok hozzá, így viszonylag hamar megkaptam a védőoltást.”

„Vannak, aki a a fene nagy demokráciában már a kötelező oltást sem adatják be a csöppségüknek” – értetlenkedik Kozmér Kati – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu

Nem mindenki gondolkodik azonban így: a szomszédos Szapon (Sap) egy út szélén álló férfi azt mondja, ő bizony nem oltatta be magát. „Ki tudja, mi van a vakcinában? Én bizony félek tőle, attól, hogy meg is halhatok az oltás után” – magyarázza. A Covid-lottóról még nem hallott. „Annyit azonban nem ér, hogy ezért beoltassam magam. Inkább a sima lottón szeretnék nyerni. Na, Isten áldja, megjöttek értem” – mutat egy leparkoló autósra, aki az utánfutóján egy zsák búzát szállít.

A sógornőméket még nem sikerült rábeszélnem

A falusi kisboltban már lelkesebb az eladó az ötlettől. „Biztosan nem értelmetlen dolog, lesznek, akik a nyeremény miatt oltakoznak” – vélekedik Miklós Zsuzsa. „Én már régen beoltattam magam, remélem tényleg megvéd a koronavírus súlyosabb szövődményeitől. Sokan azonban félnek tőle – nem a vírustól, az oltástól. Hogy én megpróbálok-e rábeszélni valakit? A sógornőmet és családját már egy ideje próbálom, de még nem jártam sikerrel.”

A szapi kisboltban tábla figyelmeztet, a szájmaszk még mindig kötelező. Biztosan nem értelmetlen dolog, lesznek, akik a nyeremény miatt oltakoznak, mondja Miklós Zsuzsa – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu

A lottó szószólója Igor Matovič pénzügyminiszter, aki néhány hónapja miniszterelnökként az orosz Szputnyik-vakcinába bukott bele (amit aztán engedélyeztek Szlovákiában, ám mivel szinte senkinek sem kellett, most visszaküldenek Oroszországba). „Tíz, de lehet, hogy százmillió eurót invesztálunk most a motivációba, hogy a lehető legalacsonyabb gazdasági károkkal vészeljük át a delta variáns támadását” – idézte Matovič szavait a pozsonyi Új Szó.

Kilencven euró fix egy kis rábeszéléssel

Ami biztos, hogy kisebb nyereményekért napi sorsolások is lesznek, vasárnaponként pedig nagyobb pénzösszeg és fődíj ütheti a szerencsés átoltottak markát. A hírverésért a hét utolsó napján este a televízió is közvetíti a sorsolást. Aki mindkét oltást megkapta, dupla eséllyel indul.

A Covid-lottón legalább 6240 nyereményt osztanak ki, a pénzügyi tárca a sorsolástól számított 30 napon belül fizet. Aki megkapta az oltást, és szerepel a neve az Országos Egészségügyi Információs Központ nyilvántartásában, az bekapcsolódhat a sorsolásba. A nyeremény után 19 százaléknyi adót kell fizetni.

Az is jól jár, akinek az ajánlására valaki beoltatja magát: amennyiben a rábeszélt illető 50 év alatti, 30 euró jár, 50–60 év között 60 euró, de ha ennél is idősebbet győz meg, már 90 euróval lehet gazdagabb – ez adómentes. Ez szinte dupla ingyen pénznek számít, hisz a házastársak egymást is rábeszélhetik, ez sem kizáró ok. Beoltáskor a rábeszélt fogja bejelenteni, hogy ki győzte meg, és adnak neki egy kódot, amivel felvehető a jutalom. Fejenként maximum 50 embert lehet ajánlani, a bónuszt november végéig fizetik ki.

A többieket nehéz lesz rávenni

Nem véletlen, hogy a legidősebb korosztályért jár a legtöbb pénz. Szlovákiában félmillió 60 évnél idősebb nincs még beoltva. A lakosság negyede tartozik ebbe a korosztályba, ez a korosztály a koronavírus áldozatainak 90 százalékát tesz ki.

Biztosan lesznek, akik csak a pénznyereményért oltatják be magukat – vélik a csallóköziek – Kép: Cséfalvay Attila / Telex.hu

„Aki Ausztriában dolgozik, s megkeres 1500 eurót, annak 50–100 euró nem lesz motiváció, hogy beoltassa magát, ha vakcinaellenes” – magyarázta Boráros József, a kis-csallóközi Doborgaz (Dobrohost) polgármestere. Ő úgy látja, hogy aki akarta, már beoltatta magát, a többieket viszont nehéz lesz rávenni, így bár látja, hogy a képviselők próbálnak mindent bevetni a nagyobb oltakozási kedvért, a Covid-lottónak nem lesz sok haszna. Boráros már védett, mindkét oltást megkapta. „Pár hete Sevillában jártam a szlovák válogatott meccsén, ott a QR-kódom kellett, és beutazhattam. Tervezem, hogy a falu szülöttjének, a Mönchengladbachban futballozó Bénes Lacinak is kimegyek valamelyik meccsére Németországba, oda is kell a védettség. Úgy tudom, aki már beoltatta magát, az automatikusan részt vesz a Covid-lottó játékban, így akár én is nyerhetek.”

Ragadós példa

Lettországban is lottósorsolást tartanak augusztustól: 100-tól 100 ezer euróig terjedő pénznyereményekkel, hogy ezzel biztassák az embereket a koronavírus elleni oltás felvételére – közölte Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!