Lettországban 100 eurót vagy 100 ezret is lehet nyerni az oltással

2021. július 5. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Lettországban lottósorsolást tartanak 100-tól 100 ezer euróig terjedő pénznyereményekkel, hogy ezzel bíztassák az embereket a koronavírus elleni oltásra – jelentette be Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter hétfőn. A sorsolást augusztusban indítják.

A heti sorsolásokon kisebb, míg a havonta rendezetteken nagyobb díjakat osztanak ki. A fődíj akár 100 ezer euró (35 millió forint) is lehet. A sorsoláson azok vehetnek részt, akik az azt megelőző fél évben beoltatták magukat, írja az MTI.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök arról számolt be, hogy a rigai vezetés még fontolgatja a védőoltások kötelezővé tételét bizonyos foglalkozási csoportok számára, de konkrétumokat nem említett. Az oktatásügyi miniszter ugyanakkor felvetette, hogy a tanárok is felkerülhetnének erre a lajstromra.

Az 1,9 millió lakosú balti államban a járvány kitörése óta meghaladja a 137 653-at az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 2528-an elhunytak. Az oltási kampány december 28-án indult, de eddig a felnőtt lakosság mindössze 32,17 százaléka kapta meg a koronavírus elleni valamelyik vakcina legalább első adagját, míg 30,25 százalékuk a másodikat is.

Az oltást most már a világ egyre több államában igyekeznek különböző kedvezményekkel ösztönözni.

  • Szlovákiában Covid-lottót indítottak, és mindenki pénzjutalmat kap, aki rábeszél egy másik embert az oltásra.
  • Bulgária utalványokat adhat azoknak, akik beoltatják magukat.
  • Romániában szabadnap jár az oltás után.
  • Görögországban 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kapnak azok a fiatalok, akik legalább az első dózissal beoltják magukat.
  • Montenegró azzal próbálkozik, hogy a közszférában dolgozók egy szabadnapot, a nyugdíjasok pedig 50 eurós idegenforgalmi kupont kapnak.
  • Kaliforniában 430 millió forintnyi dollárt is nyerhet, aki beoltatja magát.
  • Ohióban egymillió dollárt nyert egy nő azzal, hogy beoltatta magát, és többen kaptak drága egyetemeken tandíjmentes helyeket.
  • Nyugat-Virginiában puskákat is lehet nyerni a vakcinalottón.
  • Budapesten a XVIII. kerületben mozijegyet és páros menüt ígértek a helyi 16–18 éveseknek, ha beoltatják magukat.

Korábban a viselkedéstudománnyal foglalkozó Szászi Barnabás és Komándi Krisztián írt az oltás és nyeremények összekapcsolásáról a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!