Romániában szabadnap jár az oltás után

2021. június 29. – 15:02

frissítve

Romániában szabadnap jár az oltás után
Egy család tagjait az otthonukban oltják az erdélyi Poienicavojni nevű faluban 2021 márciusában – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szabadnap jár Romániában a munkavállalóknak, diákoknak, egyetemi hallgatóknak és hivatásos katonáknak, ha beoltatják magukat koronavírus ellen – az erről szóló törvényjavaslatot kedden nagy többséggel szavazta meg a bukaresti képviselőház.

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók – az állami és versenyszférában egyaránt – egy-egy fizetett szabadnapra jogosultak a rendes éves pihenőszabadságon felül. A diákok, egyetemi hallgatók egy-egy napon felmentést kapnak az óralátogatás, a katonák pedig a szolgálatteljesítés alól.

A kiskorú diák (vagy a 26 év alatti fogyatékkal élő fiatal) beoltásakor a szülők egyike vagy a gyám (gondozó) is fizetett szabadnapra jogosult.

A törvénnyel a Romániában lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós országban eddig mindössze 4,7 millió ember, az oltható lakosság alig több mint egynegyede kapott legalább egy adag vakcinát, a beoltottak száma pedig most már átlagosan kevesebb mint tízezerrel emelkedik naponta.

Románia most már arra kényszerül, hogy eladományozza vagy értékesítse a raktáron maradó vakcinákat. Florin Citu miniszterelnök hétfőn közölte: Dánia például egymillió dózist vásárol Romániától beszerzési áron a Pfizer oltóanyagából. A bukaresti kormány korábban Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának is adományozott koronavírus elleni vakcinát, 35 ezer dózis AstraZeneca-vakcinát pedig kénytelen megsemmisíteni, mert lejárt a szavatossági idejük.

Szintén a héten történt, hogy Görögországban bejelentették: 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kapnak azok a fiatalok, akik legalább az első dózissal beoltják magukat. Az ajánlat 940 ezer 18 és 25 év közötti fiatalra terjed ki. A görög kormány 141 millió eurót (50 milliárd forint) különített el erre a célra.

Magyarországon Fekete-Győr András, a Momentum elnöke vetette fel januárban, hogy aki beoltatja magát, kapjon százezer forintot.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!