Jutalmakkal növelnék az oltási hajlandóságot Bulgáriában és Montenegróban

2021. július 4. – 18:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindkét ország különböző kedvezményekkel ösztönözné az ott élőket, hogy beoltassák magukat. Bulgária attól fél, meg kell semmisítenie a fel nem vett vakcinákat, inkább elajándékozná őket.

Bulgária utalványokat adhat azoknak, akik beoltatják magukat az új típusú koronavírus ellen, írja az ideiglenes bolgár miniszterelnök, Sztefan Janev vasárnapi bejelentése nyomán az MTI.

Noha az országban négy, uniós szinten is jóváhagyott vakcinából választhatnak az emberek, ezekkel szemben mégis sokan bizalmatlanok, a Reuters szerint sokan nem bíznak az állami hatóságokban sem, emellett 400 ezren már védettséget szereztek, mert elkapták a vírust, és felépültek. Így az ország lakóinak csupán 14,5 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját.

Bulgáriában az a veszély fenyeget, hogy augusztus végén tömegével kell majd fel nem vett vakcinákat megsemmisíteni, mert lejár a szavatosságuk. Ezért a bolgár kormány arról egyeztet Brüsszellel, hogyan lehetne ezeket az oltóanyagokat felajánlani más országoknak, például a Nyugat-Balkánon.

Szófia már a város parkjaiban is oltópontokat nyitott, hogy az emberek útközben is beoltathassák magukat, illetve külön kampány indul a romák meggyőzésére is.

Montenegró is próbálkozik

Közben a járvány kezelésével megbízott montenegrói válságstáb szintén a hétvégén jelentette be, hogy a közszférában dolgozók egy szabadnapot, míg az országban élő nyugdíjasok 50 eurós (körülbelül 17 500 forint) idegenforgalmi kupont kapnak, ha még júliusban felveszik valamelyik, koronavírus elleni védőoltást.

Montenegróban eddig valamivel több mint 152 ezren kapták meg a védőoltás első adagját, míg mindkét adaggal 140 ezer embert oltottak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!