New York Times: Az amerikai hadsereg több tucat halottal járó szíriai légicsapásokat tussolhatott el

2021. november 14. – 07:35

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat halottal járó szíriai légicsapásokat tussolhatott el az amerikai hadsereg a The New York Times szerint.

A lap bizalmas dokumentumokra és a műveletben közvetlenül résztvevők beszámolójára hivatkozva azt írja, a két légicsapást az Iszlám Állam terrorszervezet akkori szíriai bázisánál, Bagúznál hajtották végre 2019 márciusában, és a halottak között akár 64 civil, köztük nők és gyerekek is lehettek.

A lap szerint a légierő egyik, a bombázások idején a műveleti központban tartózkodó jogásza elmondta, hogy háborús bűncselekmény gyanúja miatt a légicsapások után felvette a kapcsolatot a védelmi minisztériummal és az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságával. A The New York Times szerint , az ügyben mind ez idáig nem indult független vizsgálat.

A bombázásokat a héten ismerte el először az Egyesült Államok hadseregének a szíriai műveletekért is felelős közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom), de azokat jogosnak és arányosnak nevezték.

A Centcom a közleményében elismerte, hogy a műveletben körülbelül nyolcvananan meghaltak, köztük az Iszlám Állam tizenhat tagja és négy civil, az áldozatok nagy részének a kilétét viszont nem tudják, bár azt is hozzátették, hogy nem tudják megmondani, a többi áldozat civil-e, mert szerintük „nők és gyerekek is harcoltak a terroristák között”.

A parancsnokság azt is mondta, az érintett légicsapásokról lefolytatták az ilyenkor szokásos vizsgálatot, és teljes felelősséget vállalnak.

A közleményük szerint a bombázások előtt az amerikai erőkkel szövetséges Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség biztosította a légierőt arról, hogy a térségben nincsenek civilek, írja az MTI.

Szíriában 2011 márciusa óta polgárháború dúl, a több mint egy évtizede tartó háborús állapot napjaink legnagyobb menekült- és kitelepítési válságát okozza a világon. A konfliktusnak már több százezer halálos áldozata van, járt, terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Bassár el-Aszad kormánya mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást, a vele szembenállókat pedig brutálisan leverte.

Bár Szíriában a háború előtt is diktatúra volt, össze sem lehet hasonlítani az akkori nehézségeket a maiakkal. A konfliktus szétzilálta a gazdaságot, és a lakosságnak ma már több mint 80 százaléka szegénységben él. Az elmúlt évtizedben körülbelül 6,6 millió ember menekült el Szíriából, további 6,2 millió pedig, bár az országon belül maradt, de az eredeti lakhelyének elhagyására kényszerült. Ezt a helyzetet a koronavírus-járvány tovább súlyosbította: a háború áldozatai közül a Világbank decemberi jelentése szerint legalább további 1,1 millió szír (menekült és Szíriában hontalanná vált) embert sodor szegénységbe.

Miközben a szíriai kórházak és egészségügyi intézmények alig fele képes csak teljes körű ellátást nyújtani, több mint 8 millió embernek nincs hozzáférése tiszta vízhez, és becslések szerint nagyjából 2,4 millió gyerek marad ki az iskolából, az, hogy néhány fiatal értelmiségi és művész nem tanulhat, utazhat vagy dolgozhat szabadon, nagyon-nagyon sokadrangú problémának tűnhet. Ebben a cikkben négy szíriai fiatal elvágyódását mutatjuk be képekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!