Lukasenkói értelemben vett győzelmet aratott a szíriai elnökválasztáson Aszad

2021. május 28. – 06:06

frissítve

Lukasenkói értelemben vett győzelmet aratott a szíriai elnökválasztáson Aszad
Aszad támogatói ünneplik az elnökválasztás eredményét a szíriai Damaszkuszban – Fotó: Omar Sanadiki / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási többséggel Bassár el-Aszad hivatalban lévő elnök nyerte meg a szíriai elnökválasztást tisztségviselők csütörtök esti bejelentése szerint és a vártnak megfelelően, így negyedik hétéves mandátumát kezdheti meg, írja az MTI. Aszad a voksok 95,1 százalékát szerezte meg, a részvételi arány 78,6 százalékos volt – közölte Hamúd Szabbag parlamenti elnök damaszkuszi sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy külföldön élő szíriaiak is szavaztak. A szíriai állami tévé tudósításai szerint az ország különböző városaiban sokan ünnepelték Aszad győzelmét.

A választást csalásnak minősítette mind a szíriai ellenzék, mind több külföldi ország: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, valamint az Európai Unió – hasonlóan, ahogy a 2020-as belarusz választások után, ami a mai napig tartó feszültséghez vezetett az országban.

A választást szerdán Szírián belül csak a kormányerők ellenőrizte területeken tartották meg. A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta az arab országban ez volt a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék és a szíriai kurdok is elutasítottak.

Aszad családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben polgárháború tört ki. A konfliktusba – amely egybehangzó források szerint már több mint 380 ezer halálos áldozattal járt – terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

Péntek délelőtt Oroszország gratulált Aszadék „döntő” győzelméhez: Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a hivatalban lévő elnök újraválasztása „megerősíti Aszad magas politikai tekintélyét” a háború sújtotta Szíriában, írja az AFP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!