Amerikai és orosz fegyverekkel parádéztak a tálibok Kabulban

2021. november 14. – 19:03

Amerikai és orosz fegyverekkel parádéztak a tálibok Kabulban
Fotó: Ali Khara / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A tálib erők nagyszabású katonai parádét tartottak vasárnap Kabulban, amerikai gyártmányú páncélozott járműveket és orosz helikoptereket is felvonultatva, írja a Reuters. Ezzel demonstrálták, hogy az egykori felkelőkből igazi hadsereggé váltak. A parádé 250 frissen kiképzett katona avatásához kapcsolódott – közölte a védelmi minisztériumi szóvivője.

A tálibok a nyugati támogatással bíró kormány augusztusi összeomlásakor hátrahagyott felszereléseket és fegyverkészletet felhasználva formálták újra csapataikat. A bemutatón több tucat amerikai gyártmányú M117-es páncélozott csapatszállító hajtott fel-alá egy kabuli sugárúton, miközben orosz gyármányú MI-17-es helikopterek repkedtek felettük. A katonák nagy része amerikai gyártmányú M4-es gépkarabéllyal volt felszerelve.

A tálib erők által jelenleg használt fegyverek és felszerelések nagy részét még Washington szállította az amerikaiak által támogatott kabuli kormánynak, hogy egy olyan afgán nemzeti erőt hozzon létre, amely képes felvenni a harcot a tálibokkal. Ezek az erők Ashraf Gáni afgán elnök Afganisztánból való elmenekülésével pillanatok alatt összeomlottak – így került a tálibok kezébe a fegyverzet java. Az amerikai kormány 2002 és 2017 között több mint 28 milliárd dollár értékben adott át védelmi felszereléseket az afgán kormánynak, köztük fegyvereket, lőszert, járműveket, éjjellátó eszközöket, repülőgépeket és megfigyelőrendszereket.

Fotó: Ali Khara / Reuters
Fotó: Ali Khara / Reuters

Az amerikai csapatok kivonulásuk előtt több mint 70 repülőgépet, több tucat páncélozott járművet semmisítettek meg, a megmaradt repülőgépek egy részét a menekülő afgán erők a szomszédos közép-ázsiai országokba repítették, de nem mindet. Az továbbra sem világos, hogy a tálibok által zsákmányolt repülőgépek közül hány működőképes.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről pedig itt írtunk bővebben. Afgán nők titkos interjúkban mondták el a Telex újságírójának, hogy milyen lesz az életük a tálibok uralma alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!