Váratlanul klímavédelmi együttműködésben állapodott meg az USA és Kína

2021. november 10. – 22:05

frissítve

Váratlanul klímavédelmi együttműködésben állapodott meg az USA és Kína
Hszie Zenhua, Kína éghajlatvédelmi megbízottja – Fotó: JEFF J MITCHELL / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kétoldalú klímavédelmi együttműködésről állapodott meg szerdán az Egyesült Államok és Kína. A részletek egyelőre nemigazán ismertek.

Az egyezményről szóló, váratlan és a két ország esetében meglehetősen ritka közös kormányközleményt az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) adta ki a két tárgyalóküldöttség szerda este, írja az MTI.

A deklaráció szerint Kína és az Egyesült Államok tudatában van a klímaválság súlyosságának, és annak, hogy a helyzet sürgős cselekvést tesz szükségessé. A közlemény címe és szövege is egyértelművé teszi, hogy a két ország szerint – amely a világ két legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátója – még a jelenlegi évtizedben cselekedni kell a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.

Hszie Zenhua, Kína éghajlatvédelmi megbízottja szerint ezen a területen több az egyetértés a két ország között, mint a nézetkülönbség. A CNN szerint ennek ellenére Kína nem csatlakozik azokhoz a kötelezettségvállalásokhoz, amikhez például az USA és az EU csatlakozott a metánkibocsátás csökkentésére. Hszie azt mondta, Kína saját tervet kíván kidolgozni a metánra vonatkozóan. Részleteket egyelőre nem tudni, Hszie annyit elárult, hogy mindkét ország létrehoz egy munkacsoportot, amely ezzel a kérdéssel foglalkozik majd.

Hszie nem válaszolt közvetlenül arra a kérdésre, hogy Kína támogatná-e a COP26 megállapodás-tervezetét annak teljes formájában, bár korábban azt mondta, hogy az ország ragaszkodik a párizsi megállapodásban foglalt célhoz, miszerint a globális felmelegedést 2 fokon, de lehetőleg 1,5 fokon belül kell tartani. Ugyanakkor Kína a világ legnagyobb szénfogyasztójaként a COP26-on nem írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kötelezettséget vállalt a szénfelhasználás fokozatos megszüntetésére. Az Egyesült Államok és India szintén elutasította a határozat elfogadását.

John Kerry, az Egyesült Államok éghajlat-változási különmegbízottja elégedetten nyilatkozott a két ország közötti megállapodásról. Hozzátette, Joe Biden és Hszi Csin-ping hamarosan virtuális csúcstalálkozót tart, melynek vélhetően ez az együttműködés is témája lesz.

Szerdán közzétették a klímacsúcs megállapodásának első tervezetét, a mindössze hat oldal dokumentum az éghajlatváltozás hatásainak kezeléséhez nyújtott segítségekre, és ennek finanszírozásra összpontosít.

Kövess minket Facebookon is!