Szexszel zsarolta a kongói nőket a WHO több segélymunkása is az ebolajárvány idején

2021. szeptember 28. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint nyolcvan segélymunkás, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több alkalmazottja is szexuális visszaélést követett el a kongói ebolajárvány idején, írja az MTI. Egy független vizsgálóbizottság jelentése szerint az áldozatoknak „állást, illetve a munkájuk megtartását ígérték szexuális kapcsolatért cserébe”, erről kedden számoltak be egy sajtótájékoztatón.

2018 augusztusától tavaly júniusig tartott a tizedik ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a járvány elleni küzdelemben pedig több nemzetközi szervezet (mint az ENSZ, a WHO vagy az UNICEF) alkalmazottai is részt vettek. A külföldről érkező segélymunkások mellett sok helyi lakost alkalmaztak ápolóként, sofőrként, házvezetőnőként a szervezetek, az alkalmazottakat pedig a közzétett jelentés szerint szexuálisan zaklatták férfi feletteseik: szexre kényszerítették őket az állásuk megtartása, jobb fizetés, vagy magasabb beosztás fejében.

Még tavaly indított vizsgálatot több mint ötven kongói nő panaszai alapján a Thomson Reuters Foundation jótékonysági szervezet és a The New Humanitarian nonprofit hírügynökség. A bizottság jelentése szerint a 83 feltételezett elkövető közül 21-en voltak a WHO alkalmazásában, és mind a hazai, mind a nemzetközi személyzet tagjai közül is többen elkövettek szexuális visszaéléseket.

Az elkövetők közül sokan nem használtak óvszert, így huszonkilenc nő teherbe is esett. A visszaélők később egyeseket abortuszra kényszerítettek.

Egy tizennégy éves lány arról beszélt a bizottságnak, hogy telefonkártyákat árult egy út mentén 2019 áprilisában Manginában, amikor egy WHO-gépkocsivezető felajánlotta neki, hogy hazaviszi. Ehelyett viszont egy szállodában kötöttek ki, ahol a sofőr megerőszakolta a lányt, az ebből kialakult terhesség végén pedig a lány gyermeket szült.

„Ami történt, soha többé nem ismétlődhet meg. Ez megbocsáthatatlan. Elsődleges célom, hogy biztosítsuk azt, hogy felelősségre vonják az elkövetőket”

– mondta a jelentés közzététele után Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, aki zéró toleranciát ígért a szexuális visszaélésekkel szemben. Tedrosz szerint vizsgálatot indítanak a személyes felelősség megállapítására az esetekkel kapcsolatban, ennek idejére pedig felfüggesztették a szervezet két magas rangú vezetőjét. Akinél felmerülne a részesség gyanúja, attól átmenetileg megvonják a döntési jogköröket is. Az ismert elkövetőket eltiltották a további WHO-alkalmazástól, míg négy, a szervezet által alkalmazott ember szerződését felmondták.

Bár tavaly júniusban a kongói kormány arról számolt be, hogy a két éven át tartó, több mint 2200 áldozattal járó ebolajárvány véget ért az országban, februárban arról írtunk, hogy újra felfedezték a vírust az ország északkeleti részén. A betegséget egyébként 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány pedig egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!