Afrika egymástól távol eső országaiban kezdett el terjedni az ebola

2021. február 15. – 23:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ebola elleni oltási kampány kezdődött hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaságban, csaknem egy héttel azután, hogy a vírus ismét megjelent az ország északkeleti részén – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), írja az MTI.

A kongói egészségügyi minisztérium február 7-én jelentette be, hogy egy elhunyt betegnél ebola-fertőzést azonosítottak Butembo városában. A WHO Twitter-bejegyzése szerint elsőként annak a matandai egészségügyi központnak a dolgozóit oltották be, ahol az első pácienst kezelték. Az országban gyakoriak az ebolajárványok, 2018 augusztusa óta már 2287-en haltak meg a vírus miatt. Az oltási kampányt nyolcezer Ervebo-vakcinával kezdték meg. Ez az első ebolavakcina, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) is jóváhagyott még 2019 decemberében, írja a BBC.

Egy nappal korábban, vasárnap Afrika nyugati részén, a a Kongói Demokratikus Köztársaságtól több mint háromezer kilométerre lévő Guineában is bejelentették, hogy megjelent az ebola. A fertőzéseket az ország délkeleti részén található Gouécké településen diagnosztizálták. Az ebola guineai halálos áldozatainak száma hétfőn négyre emelkedett – mondta az Országos Egészségbiztonsági Hivatal (ANSS) főigazgató-helyettese, Bouna Yattassaye az AFP francia hírügynökségnek. A betegség a hivatalos adatok szerint eddig hét embert fertőzött meg, a fertőzöttek és halottak valamennyien ugyanannak a családnak a tagjai. Az első halálos áldozat egy 51 éves ápolónő volt, akinek később két fivére szintén meghalt, valamint egy idős nő, akiről nem közölték, hogy az ápolónő anyja vagy nővére. A 65 éves férje is fertőzött, őt Conakry városában ápolják.

A legsúlyosabb ebolajárvány 2013 decemberében részben Guinea erdős vidékéről terjedt el Libériába és Sierra Leonéba. A járvány 2016-ban ért véget, a mintegy 28 600 igazolt fertőzöttből több mint 11 300-an haltak meg, többségükben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Az ANSS megnöveli a kórházi kapacitásokat az ebolás betegek fogadására, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet pedig tapasztalt orvos, ápoló és logisztikai csapatot küld Guineába. Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a kongói és guineai ebolajárvány rendkívüli éberséget igénylő regionális kockázatot jelent.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át az emberekre. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban eddig 11 járvány volt, több mint kétszer annyi, mint bármely más országban. Az újabb esetek felbukkanása megnehezítheti a koronavírus elleni küzdelmet is. Eddig 24 026 koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, közülük 686-an haltak meg a fertőzés szövődményei miatt. A koronavírus elleni oltási kampány várhatóan az év első felében kezdődhet el az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!