Hekkertámadások veszélyére figyelmeztetnek a német választások előtt

2021. szeptember 25. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap szövetségi parlamenti választásokat tartanak Németországban, és bár a hatóságok szerint felkészültek arra, hogy kibertámadás érheti a német informatikai rendszereket, néhány támadást az elmúlt napokban így sem sikerült kivédeni. Szeptember közepén a Business Insider arról számolt be, hogy kormányzati források szerint augusztus végén túlterheléses támadás érte a szövetségi választásokat felügyelő Georg Thiel szervereit.

A támadás miatt percekig nem lehetett elérni a főfelügyelő weboldalát, ami azért fontos a vasárnapi választás szempontjából, mert a voksolás hivatalos eredményeit ezen a honlapon teszik közzé.

Szerdán szintén „súlyos biztonsági incidens” történt a választási főfelügyelő és az általa vezetett szövetségi statisztikai hivatal szerverein: a Business Insider arról írt, hogy telepítettek egy szoftvert, amelyen keresztül kívülről lehet elérni a hivatal szervereit és fájlrendszereit. Egyelőre vizsgálják, hogyan történt az eset, és hogy kiszivárogtak-e adatok a statisztikai hivatal szervereiről. A Szövetségi Információbiztonsági Hivatal mindenesetre a választásokkal összefüggő kibertámadásnak minősítette az eseményt.

A Deutsche Welle ebben a videójában foglalta össze a német választásokat fenyegető különböző veszélyeket:

Az érintett Thiel elismerte, hogy a szerdai eset megtörtént, de hozzátette, hogy a választás informatikai rendszerét nem érte támadás, sőt, ezek védelmét azóta még jobban megerősítették. Korábban maga Thiel beszélt arról, hogy valós veszélye van annak, hogy a választás napján kibertámadás érje a német hatóságok szervereit.

„Az ilyen esetekkel kapcsolatban már egyeztettük a pontos intézkedéseket a legnagyobb közösségi médiumokkal és a közszolgálati műsorszolgáltatókkal, hogy gyorsan tudjunk reagálni a megjelenő hírekre”

– mondta a választási főfelügyelő.

Bár hivatalosan nincs információ arról, honnan érkezhetett a támadás, a német sajtó szerint Oroszország felől avatkozhattak be. Ezzel függhet össze, hogy az Európai Unió kibertámadásokkal vádolta meg Moszkvát pénteken, írja a Tagesschau. A huszonhét EU-tagállam által aláírt nyilatkozat szerint képviselők, hivatalnokok, politikusok, civilek és újságírók ellen követhettek el kibertámadásokat Oroszországból – ezzel megsértve az Európai Unió „integritását, biztonságát, demokratikus értékeit és elveit” is.

Az úgynevezett „Ghostwriter”-támadások ügyében a német hatóságok is vizsgálatot indítottak, ugyanis a Bundestag több képviselőjének adataihoz is hozzáférhettek a behatolók. A német szövetségi külügyi hivatal szóvivője szerint a támadások mögött az orosz katonai hírszerzés állt: „A szövetségi kormány felszólítja az orosz kormányt, hogy azonnali hatállyal hagyja abba ezeket az engedély nélküli kibertevékenységeket” – mondta a szóvivő a BR24 szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!