Két nap alatt már a második holland miniszter mondott le a kudarcos afganisztáni evakuálás miatt

2021. szeptember 17. – 17:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Ank Bijleveld kereszténydemokrata holland védelmi miniszter, miután a holland parlament alsóháza bizalmatlansági indítvány fogadott el vele szemben a kudarcba fulladt afganisztáni evakuálási folyamatok miatt – írja az MTI.

Hollandia katonai gépekkel közel 2100 embert mentett ki Afganisztánból a környező országokba, közülük pedig 1673-an érkeztek Hollandiába augusztus 26-ig, a holland evakuálás befejezéséig. Köztük volt 708 holland állampolgár, 371 tolmács és más, a nyugati erőknek dolgozó személy, 211 nagykövetségi alkalmazott és családtagjaik, valamint különböző segélymunkások és más tisztviselők. Ezenkívül 319 embert menekítettek ki a parlament által elfogadott különleges indítvány alapján, amelyben a képviselők ígéretet tettek arra, hogy minden afgánt, aki a holland erőknek dolgozott, kivisznek az országból.

Azonban a Reuters szerint több holland állampolgár – köztük feltehetően sok kettős állampolgár –, és afgánok is Kabulban ragadtak, mert nem tudtak kiérni a reptérre az evakuálás befejezéséig.

A védelmi miniszter csütörtökön még azt nyilatkozta, hogy nincs szándékában lemondani. Nyilatkozata azonban pártján belül is heves bírálatokat váltott ki, a Kereszténydemokrata Tömörülés pénteken válságtanácskozást hívott össze személyével kapcsolatban. Bijleveld a kereszténydemokrata párt vezető tagja. Jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a következő holland kormányzó párt megalakításáról, a márciusi általános választásokat követően.

Csütörtökön a holland külügyminiszter, Sigrid Kaag mondott le, a kabuli evakuálási folyamatok miatt vele szemben is bizalmatlansági indítványt szavazott meg a holland parlament. Kaagtól Tom de Bruijn jelenlegi külkereskedelméért felelős miniszter veszi át a tisztséget.

A márciusi választásokon Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök, a konzervatív-liberális Szabadságért és Demokráciáért Néppárt vezetője szerezte a legtöbb mandátumot. Rutte a történtek ellenére is tárgyalásokat folytat a Kaag vezette balliberális 66-os Demokraták párttal és a kereszténydemokratákkal, hogy kisebbségi koalíciót alakítsanak ki, miután a több hónapig tartó egyeztetések a parlamenti többséggel rendelkező kormányról összeomlottak.

Az elmúlt hetek afganisztáni eseményeit a tálib hatalomátvétellel, a nyugati kivonulással és kabuli evakuálással itt foglaltuk össze korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!