„Üdvözöljük Afganisztánban” feliratú busz várt a tálib hatalomátvétel óta érkező első kereskedelmi gép utasaira a kabuli reptéren

2021. szeptember 13. – 11:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn leszállt Kabulban a tálib hatalomátvétel óta első, kereskedelmi légijáratként érkező repülőgép. A PIA pakisztáni légitársaság gépe nem sokkal később visszaindult Iszlámábádba – írja az MTI.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint a Kabulban landoló gépen vele együtt nagyjából tízen utazhattak. „Alig volt valaki a gépen, körülbelül 10 ember... talán a legénység tagjai többen is voltak, mint az utasok” – mondta.

A beszámoló szerint egy „Üdvözöljük Afganisztánban” feliratú busz várt rájuk, hogy a terminálhoz szállítsa őket, de végül inkább gyalog mentek be az épületbe. A repülőtér személyzete szerint mintegy 100 utas, többségében nemzetközi szervezetek dolgozói és családtagjaik várakoztak arra, hogy a visszainduló járattal elhagyhassák Kabult. A PIA légitársaság szóvivője vasárnap elmondta: a vállalat még dolgozik azon, hogy rendszeressé tudják tenni az Iszlámábád és Kabul közötti járatokat.

A kabuli nemzetközi repülőtéren augusztus végén mindennap ezrek gyűltek össze abban a reményben, hogy valamilyen repülőjáraton elhagyhatják a tálib uralom alá került Afganisztánt. A kaotikus helyzetben a nyugati országok több mint 123 ezer embert menekítettek ki Kabulból. Augusztus 26-án az Iszlám Állam terroristái véres merényletet követtek el a reptér közelében, a robbantásokban több mint száz ember meghalt. A tálibok hatalomátvétele óta a repülőtér várócsarnoka, a légi hidak és a műszaki infrastruktúra súlyosan megrongálódott.

A PIA pakisztáni légitársaság gépe Kabulban 2021. szeptember 13-án – Fotó: Bulent Kilic / AFP
A PIA pakisztáni légitársaság gépe Kabulban 2021. szeptember 13-án – Fotó: Bulent Kilic / AFP

A tálibok néhány hete vették át az ellenőrzést a repülőtér fölött, és az utóbbi napokban több jel utalt arra, hogy a forgalom kezd helyreállni. Múlt héten a Qatar Airways két charter gépe szállt fel a kabuli repülőtérről, fedélzetén olyan afgán és külföldi állampolgárokkal, akiket korábban nem tudtak kimenekíteni. Szeptember 3-án az Ariana afgán légitársaság bejelentette, hogy újraindítják a belföldi járataikat.

Az afganisztáni helyzetről ezen a gyűjtőoldalon találja az összes cikkünket. Munkatársunk, Földes András a pakisztáni–afgán határra indult, de nem várt próbatételek elé került a pakisztáni ügyintézésnél. Afganisztánba lépve aztán rögtön a tálibok fogságába esett, de aztán semmi sem úgy alakult, ahogy a hírek alapján várnánk. Afganisztán új urai személyesen válaszoltak őszinte kérdéseinkre. Helyszíni riportunkat Afganisztánból itt találja meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!