Katarban landolt az első utasszállító gép, ami felszállt Afganisztánból az amerikaiak kivonulása után

2021. szeptember 9. – 20:19

frissítve

Katarban landolt az első utasszállító gép, ami felszállt Afganisztánból az amerikaiak kivonulása után
Megérkeznek a Kabulból felszállt repülőgép utasai a dohai Hamad Nemzetközi Repülőtérre – Fotó: Karim Jaafar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Felszállt a kabuli repülőtérről csütörtökön az amerikai katonák kivonása utáni első utasszállító gép, írja az MTI. Az AFP francia hírügynökség szerint a fedélzeten „körülbelül 113” kimenekített külföldi volt jelen, köztük amerikaiak, kanadaiak, németek és ukránok is. A Qatar Airways katari légitársaság járata Kabulból Dohába vitte az utasokat, a gép pedig már landolt is a közel-keleti országban a BBC tudósítása szerint.

Bár a tálibok váratlan augusztusi hatalomátvétele után több mint 120 ezer embert sikerült evakuálni a hónap végéig, az amerikaiak által szervezett óriási légihíd így sem tudott minden külföldi állampolgárt kimenekíteni Afganisztánból. Katar és szövetségese, Törökország több napig dolgozott a kabuli repülőtér infrastruktúrájának helyreállításán, hogy fokozatosan újra megnyithassák azt a kereskedelmi járatok számára.

Mutlak bin Madzsid al-Kahtani katari különmegbízott csütörtökön közölte, hogy a repülőtér radarja ismét működőképes, a hatóságok pedig Pakisztánnal együtt őrzik majd Afganisztán légterét.

Persze ahhoz, hogy a csütörtöki járat kétszáz utasa elhagyhassa az országot, a tálibok engedélye is kellett.

Az AP hírügynökség egy névtelen amerikai illetékesre hivatkozva arról írt, hogy a nyugati állampolgárok távozását két nagyon magas rangú tálib vezető segítette, a következő napokban pedig további kétszáz külföldi hagyhatja el Kabult.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a nemzetközi járatok újraindítása mennyiben oldja meg az iszlamista szélsőségesek uralma elől menekülni próbáló afgánok problémáját. A tálibok szerint ugyan mindenki elutazhat, aki rendelkezik érvényes úti okmányokkal, sokaknak viszont nincs ilyenjük. És egyelőre úgy tűnik, hogy a tálibok nem fogják vissza magukat: kedden volt az első olyan tüntetés az iszlamisták uralma ellen, amelynek feloszlatása halálos áldozattal is járt, csütörtökön pedig arról számoltak be, hogy két afgán újságírót brutálisan megvertek a tálibok – csak azért, mert tudósítani akartak egy tüntetésről.

Afganisztánban kedden nevezték ki a tálibok a megbízott kormányzat tagjait, az egyelőre ideiglenesnek minősülő kabinet két vezetője Mohammad Hasszán Akhund és a talibán társalapítója, Abdul Gáni Baradar lesznek. Az afgán helyzet alakulásáról szóló cikkeinket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!