Két afgán újságíró azt állítja, hogy a tálibok brutálisan megverték őket

2021. szeptember 9. – 19:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy afgán újságíró és egy fotóriporter azt állítja, hogy a tálibok brutálisan megverték őket, mert tudósítani akartak egy szerdai, tálibellenes tüntetésről. Az Etilaat Roz című lap újságírója, Taki Darjabi a BBC-nek azt mondta, hogy őt és fotós kollégáját, Nematullah Nakdit egy rendőrőrsre vitték, ahol aztán gumibotokkal és korbáccsal verték őket. Elmondásuk szerint a tálibok néhány órával később, különösebb magyarázat nélkül elengedték őket.

„Úgy döntöttem, hogy nem védekezem, mert azt gondoltam, hogy akkor csak még jobban meg fognak verni. Ezért lehasaltam a padlóra, hogy védjem a testem elülső részét. Nyolcan jöttek, és elkezdtek verni... botokkal, gumibotokkal, bármivel, ami a kezük ügyébe került. (…) Elvesztettem az eszméletem, így abbahagyták a verést, és elvittek egy másik épületbe, beraktak egy cellába, és otthagytak” – mondta Darjabi, aki szerint nagyjából két órával később szabadon engedték őt és kollégáját. „Alig tudtam járni, de azt mondták, gyorsan tűnjünk el. Nagyon erős fájdalmaim voltak” – tette hozzá.

Nematullah Nakdi azt mondta, hogy a tálib fegyveresek megpróbálták elvenni a fényképezőgépét, amint fotózni kezdte a tüntetést. „Az egyik tálib a fejemen taposott, az arcomat a betonba nyomta. Aztán fejbe rúgtak, azt hittem, meg akarnak ölni” – mondta Nakdi az AFP hírügynökségnek. Elmondása szerint megkérdezte, hogy miért verik, de csak annyit válaszoltak neki: „Szerencsés, hogy nem fejezték le.” A tálibok tisztviselői nem válaszoltak az AFP többszöri megkeresésére.

Nematullah Nakdi és Taki Darjabi mutatják a sérüléseiket 2021. szeptember 8-án, Kabulban – Fotó: Wakil Kohsar / AFP
Nematullah Nakdi és Taki Darjabi mutatják a sérüléseiket 2021. szeptember 8-án, Kabulban – Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Az afganisztáni Tolo hírügynökség azt jelentette, hogy a héten az egyik operatőrüket szintén letartóztatták, és közel három órán át fogva tartották a tálibok. A BBC szintén arról számolt be, hogy a tálibok szerdán megakadályozták, hogy a munkatársaik forgassanak Kabulban. Az újságírók védelmével foglalkozó nonprofit szervezet, a CPJ szerint a tálibok az elmúlt két napban legalább 14 afganisztáni újságírót vettek őrizetbe, majd engedtek szabadon.

„A tálibok gyorsan bebizonyították, hogy a korábbi ígéreteik, miszerint békén hagyják a független afgán újságírókat, semmit sem ér” – mondta Steven Butler, a CPJ ázsiai programjának koordinátora.

Jelentések szerint a tálibok augusztusi hatalomra kerülésük óta rendszeresen fenyegetik és bántalmazzák az újságírókat. A Deutsche Welle német tévé két hete közölte, hogy tálib harcosok házról házra járva kutattak az egyik afgán tudósítójuk után, és eközben meggyilkolták az egyik családtagját, valamint súlyosan megsebesítettek egy másikat. Kedden volt az első olyan tüntetés a tálib hatalom ellen, amelynek feloszlatása halálos áldozattal is járt.

Afganisztánban kedden nevezték ki a tálibok a megbízott kormányzat tagjait, az egyelőre ideiglenesnek minősülő kabinet két vezetője Mohammad Hasszán Akhund és a talibán társalapítója, Abdul Gáni Baradar lesznek. Az afgán helyzet alakulásáról szóló cikkeinket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!