A tálibok készen állnak a kabuli repülőtér átvételére

2021. augusztus 29. – 07:17

A tálibok készen állnak a kabuli repülőtér átvételére
Amerikai katonák a kabuli Hamid Karzai repülőtéren – Fotó: U.S. Marine Corps/Cpl. Davis Harris/Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Valamivel több mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérről légi úton kimenekítsék Afganisztánból, miközben az amerikai erők evakuációs művelete a végső szakaszába lépett, írja az MTI a Reuters híre alapján.

Egy magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő azt mondta, hogy a repülőtér kapuinál korábban gyülekező tömeg megfogyatkozott azután a figyelmeztetés után, hogy a csütörtöki robbantásos merényletet követően szélsőségesek további támadásaira kell számítani.

„Biztosítani akarjuk, hogy minden külföldi állampolgár és a veszélyben lévők is távozhassanak a mai napon. A katonák elszállítása azután kezdődik majd meg, ha ennek a folyamatnak a végére értünk”

– mondta a kabuli repülőtéren állomásozó tisztségviselő.

Egy amerikai illetékes azt mondta, hogy kevesebb mint négyezer amerikai katona van még a repülőtéren, míg korábban, az evakuációs művelet tetőpontján még 5800 volt a létszámuk.

Ugyancsak vasárnap reggel az Afganisztánban két hete hatalomra került tálibok egy tisztségviselője azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy ők és a távozó amerikai erők is a kabuli repülőtér gyors átadására készülnek. „Arra várunk, hogy az amerikaiak végső beleegyezésüket adják a kabuli repülőtér teljes ellenőrzésének átvételéhez” – mondta.

Szerinte a tálib erők, amelyek a Nyugat támogatta afgán kormány elleni villám hadműveleteik végén, augusztus 15-én váratlan gyorsasággal, harc nélkül vonultak be Kabulba, rendelkeznek a szükséges műszaki szakemberekből álló csapattal és olyan, magasan képzett mérnökökkel, akik készen állnak a repülőtér átvételére.

Közben a Washington Post azt jelentette, hogy Joe Biden elnök még augusztus 31. előtt hazarendelné Kabulból az amerikai diplomáciai képviselet minden tagját, beleértve Ross Wilsont, a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét is. Az újság megjegyezte, egyelőre nem világos, hogy az amerikai diplomaták visszatérnek-e majd Afganisztánba egy későbbi időpontban, és ha igen, mikor kerülhet erre sor. Semmilyen végső döntés ez ügyben nem született még.

A lap értékelése szerint a határozott terv hiánya ez ügyben lényegében azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kabuli diplomáciai jelenléte hetekre, hónapokra vagy akár hosszabb időre is megszakadhat.

„Részletes terven dolgozunk arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban miképp biztosíthatunk konzuli támogatást és biztosíthatjuk a(z Afganisztánból) való távozást azoknak, akik augusztus 31-e után akarnak távozni”

– mondta az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője. Washington „számos változatot mérlegel” a lehetséges diplomáciai együttműködésekre vonatkozóan.

Joe Biden elnök parancsára augusztus 31-ig be kell fejeződnie az amerikai hadsereg Afganisztánból való kivonásának.

Az ISIS-K terrorszervezetről, és hogy mit keresnek a tálibok területén, itt írtunk hosszabb cikket. Az afganisztáni helyzetről ezen a gyűjtőoldalon találja az összes cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!