Versenyképes afgán felsőoktatásról beszélt a tálibok oktatási minisztere

2021. szeptember 12. – 12:57

Versenyképes afgán felsőoktatásról beszélt a tálibok oktatási minisztere
Egy tálib harcos pózol egy vidámparkban Herat városában – Fotó: WANA/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Afganisztán új tálib kormánya nem zárja ki a nőket a felsőoktatásból, de a két nem elkülönítve fog tanulni a jövőben, és a nőknek kötelező lesz a hidzsáb, azaz a muszlim fejkendő viselete – erősítette meg a korábbi információkat Abdul Baki Hakkáni, az ideiglenes kormány oktatási minisztere.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a hidzsábnak pontosan mit kell takarnia: csak a hajat, vagy pedig az arcot is.

„A koedukáció ellentmondásban áll az iszlám alapelveivel és a nemzeti értékekkel, szokásokkal és hagyományokkal”

– mondta a miniszter az új kormány politikáját ismertetve.

Hakkáni megjegyezte: a tálibok nem akarják húsz évvel visszaforgatni az időt, és a meglévő alapokra akarnak építkezni.

A tanított tantárgyak körét is felülvizsgálják. Szeretnék, ha az afgán felsőoktatás versenyképes lenne a régióban és a világban, tette hozzá.

Az afganisztáni nőjogi küzdelmekről, és a kivívott eredményeikről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Szombaton a tálibok felvonták a zászlójukat az elnöki palotára, jelezve, hogy kabinetjük megkezdte munkáját.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért az afganisztáni háború.

Kedden megalakult a tálibok átmeneti kormánya Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezetésével. Médiaértesülések szerint Ahund a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapítóinak egyike, és a tálibok elhunyt társalapítója, Omár molla közeli szövetségese volt.

Egyelőre nem tudni, hogy az ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és lesznek-e választások. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közölte, országa nem ismeri el a tálibok kormányát.

Tényleg megváltoztak?

A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a nők nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy változott a nőkhöz való hozzáállásuk. Ennek ellenére kizárták őket a sportolók közül, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését.

A kabuli kormány kommunikációja ellentmondásos a kérdésben: miközben a radikálisok igyekeznek megnyugtatni a nemzetközi közösséget, a TOLO News hírcsatornának adott interjújában egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kabinetnek.

Az új oktatáspolitika is eltérés a korábbiakhoz képest, ugyanis a felsőoktatásban a férfiak és a nők együtt tanulhattak, és a női hallgatók viseletére nem vonatkozott semmilyen előírás. Többségük a hagyományoknak megfelelően így is viselte a hidzsábot. Az általános és középiskolákban a fiúk és a lányok a tálib hatalomátvétel előtt is külön tanultak. Középiskolában a lányoknak kötelező volt a fehér fejkendő és a térdig érő tunika, és nem viselhettek farmert, sminket, illetve ékszert.

Aki szívesen olvasna többet a témában, annak Néppártosodást vagy terrorállamot hoz a tálibok Iszlám Emirátusa? című elemzésünket ajánljuk.

Munkatársunk, Földes András a pakisztáni-afgán határra indult, de nem várt próbatételek elé került a pakisztáni ügyintézésnél. Helyszíni riportunkat Pakisztánból itt találja meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!