A tálibok letartóztattak négy férfit a kabuli nőjogi tüntetésen történt erőszak miatt

2021. szeptember 6. – 06:19

frissítve

A tálibok letartóztattak négy férfit a kabuli nőjogi tüntetésen történt erőszak miatt
Az erőszakba fulladt, nők jogaiért rendezett tüntetés Kabulban, szeptember 4-én – Fotó: BILAL GULER / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok közölték a sajtóval, hogy letartóztattak négy férfit a néhány nappal ezelőtti kabuli nőjogi felvonuláson elkövetett erőszak miatt. Ugyanakkor hangsúlyozták: ez nem a tiltakozás ideje.

A Guardian cikke szerint a tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid azzal indokolta az érintett férfiak őrizetbe vételét, hogy bántalmazták, ütlegelték a demonstráló nőket, egy újságírót pedig fegyverrel fenyegettek, mindezt azért, hogy feloszlassák a tüntetést.

De hangsúlyozta az afganisztáni nyilvánosság számára: ez „nem a tiltakozás ideje” az országban.

A tiltakozáshoz való jogot nem volt hajlandó garantálni, amikor arról kérdezték, hogy a nők újra biztonságosan kimehetnek-e az utcára. „Ez nem a tiltakozás ideje, mivel a tálibok csak nemrég vették át a hatalmat, és minden hivatal zárva van. Emellett mindenki láthatta a reptéri robbantásokat. Türelmesnek kell lenniük, és meg kell várniuk, amíg a kormány megalakul, aztán lehetnek követeléseik. Arra kérjük az embereket, hogy ne okozzanak zavart maguknak és a hatóságoknak”.

A tálibok korábban megígérték a nőknek, hogy megvédik a jogaikat, de csak az iszlám keretei között. A hatalom átvétele óta igyekeznek azt a képet kialakítani magukról, hogy már maguk mögött hagyták a húsz évvel ezelőtti uralmuk során rájuk jellemző brutális elnyomást, ezt a törekvésüket azonban rontotta a szombati tüntetésen történt erőszak, melyről itt írtunk.

A Guardiannak több afgán nő is arról beszélt, hogy félnek kimenni az utcára, félnek felemelni a hangjukat. A brit lap látott egy új, tálibok által összeállított, felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályzatot, ami rendkívüli szegregációt ír elő a nők számára. Egyebek mellett külön busszal kell közlekedniük, aminek ablakát le kell takarni.

Az új tálib kormány összetétele továbbra is bizonytalan, a bejelentést a jövő hétre halasztották, mivel a keményvonalas iszlamisták és a mérsékeltebb, toleránsabb irányvonalat képviselők között heves nézeteltérések alakultak ki.

A diáklányoknak arcot elfedő nikábot kell viselniük

A tálibok ígérete szerint hétfőn megnyithatják a kapuikat a magánegyetemek Afganisztánban, de az ország új urai a tanév kezdetéhez időzített rendeletükben kikötötték, hogy a diáklányoknak kötelezően nikábot kell viselniük – kendőt, amely eltakarja az arcot, de van rajta kivágás a szemnek –, illetve az egész testüket takaró fekete ruhát, úgynevezett abaját.

A hét végén kiadott utasítás szerint az egyetemeken a nőket és a férfiakat egymástól elválasztva fogják oktatni. Szélsőséges esetben egy helyiségben is tartózkodhatnak, de ebben az esetben függönnyel el kell választani őket egymástól. A lányosztályokban nők oktathatnak, illetve erkölcsös idős férfiak.

A rendelet értelmében az egyetemekre külön bejáraton mehetnek be a férfiak és a nők, és a tanintézményeknek olyan körülményeket kell teremteniük, hogy a két nem képviselői ne érintkezhessenek egymással a szünetekben és távozáskor. Ezt például úgy oldják meg, hogy a diáklányok a fiúknál korábban mennek ki a tantermekből, és egy szobában megvárják, amíg a fiúk elhagyják az épületet.

Az elmúlt húsz évben, amíg a kilencvenes évek tálib uralmát megdöntő katonai kontingensek állomásoztak az országban, rohamos fejlődésnek indultak az egyetemek és a magánkézben lévő tanintézetek. Nikábot kevés nő hordott Kabulban, ez a fejviselet inkább a távoli vidéki térségekben volt jellemző.

A tálibok szigorítottak ugyan a szabályokon, ugyanakkor engedményeket is tettek az előző, kilencvenes évekbeli előírásaikhoz képest, amikor a nőknek nem nikábot, hanem a szemet is takaró burkát kellett viselniük, csak alapképzésben vehettek részt, és meg volt tiltva nekik, hogy férfirokonuk kísérete nélkül hagyják el az otthonukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!