A tálibok saját győzelmüket hirdetik, az ellenállók szerint viszont a tálibok szenvedtek súlyos veszteségeket a Pandzsír-völgyben

2021. szeptember 3. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 19 óra 35 perc: Pénteken a különböző beszámolók szerint kemény harcok folytak Pandzsírért, az utolsó olyan ellenálló afganisztáni tartományért, amit nem foglaltak el a tálibok az elmúlt hetekben. Mindkét oldal azt állította, hogy ő áll nyerésre, és több százan hallhattak meg a harcokban, írja a BBC. A bevehetetlennek tűnő Pandzsír-völgyről itt írtunk bővebben.

A Reuters arról írt, hogy magyar idő szerint este hét után három tálib forrás azt állította, hogy elfoglalták Pandzsírt is, ezzel egész Afganisztán felett átvették az irányítást, és ezért hallatszottak lövések Kabulban, amikor győzelmüket ünnepelve harcosaik a levegőbe lőttek. A kabuli lövésekről több forrás is beszámolt.

Azonban a Reuters is hangsúlyozta, hogy egyelőre nem lehet megerősíteni ezeket az állításokat, a pandzsíri erők egyik szóvivője pedig ezt tálib propagandának nevezte, és arról beszélt, hogy valójában ők szorították vissza a tálibokat. Szerinte erőik bekerítették és megostromoltak tálib harcosokat a völgy északkeleti részén, ahol több százan estek csapdába.

Amrulla Száleh, a tálibok hatalomátvételekor megbuktatott afgán kormány alelnöke az elmúlt hetekben Pandzsírban volt, és pénteken több helyen, többek között a BBC-nek is tagadta azokat az állításokat, hogy elmenekült volna az országból Tádzsikisztánba, szerinte ezek csak a tálibok hazugságai.

Egy videót is küldött a BBC-nek, amiben azt mondta, nem fogják megadni magukat. „Nem kétséges, hogy nehéz helyzetben vagyunk, tálib offenzíva alatt állunk” – mondta, szerinte mindkét oldalnak voltak veszteségei.

Korábban írtuk: A tálibok pénteken korábban azt mondták, hogy tovább harcolnak az előző kormányhoz hű milicistákkal. A Kabultól északra fekvő Pandzsír-völgybe több ezer, a tálibokkal szembeszálló fegyveres húzódott vissza. A helyszínről súlyos és véres összecsapásokról érkeztek jelentések. Úgy tűnt, hogy a konfliktus rendezésére irányuló tárgyalások meghiúsultak, és mindkét fél a másikat okolja a kudarcért. A tálibok korábban arról beszéltek, hogy konszenzusos kormányt szeretnének alakítani, azonban egy, a militáns mozgalomhoz közel álló forrás szerint a most alakuló ideiglenes kormány kizárólag tálib tagokból fog állni.

A Pandzsír-völgyet uraló ellenállók azt közölték az orosz TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy meghátrálásra kényszerítették a tálibokat – írta az MTI. A Nemzeti Ellenállási Fronthoz közel álló forrás szerint a tálibok több fronton is visszavonultak.

Csütörtök este és az éjszaka folyamán megpróbáltak betörni Pandzsírba, nyugatról az Andarab-völgyön és a Baglan tartománybeli Pule Hiszar körzeten keresztül próbáltak eljutni a Havak-hágóig, valamint dél felől a Gulbahar körzeten át. A tálibok támadása azonban mindenhol összeomlott, súlyos veszteségeket szenvedtek el – mondta az orosz hírügynökséget telefonon tájékoztató forrás, aki tagadta, hogy a táliboknak sikerült volna elfoglalniuk több körzetet és négy ellenőrzőpontot a tartományban.

„A tálibok nem mondanak igazat. Több irányból akarják elfoglalni Pandzsírt, de nem jártak sikerrel, és nem is tudnak elfoglalni semmit, sem az ellenőrzőpont, és végképp nem a körzetet”

– mondta a pandzsíri illetékes. Tagadta azokat a tálib jelentéseket is, amelyek szerint az ellenállók 31 harcost, köztük parancsnokokat vesztettek. „Ez is dezinformáció, egy kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a népünket. De nem fognak sikerrel járni” – mondta. Arról is beszámolt, hogy fegyvereket zsákmányoltak a táliboktól, és több harcosukat foglyul ejtették. „Jelenleg stabil a helyzet az ostromlott Pandzsírban” – tette hozzá.

Tálibellenes fegyveresek Pandzsír tartományban 2021. szeptember 2-án – Fotó: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP
Tálibellenes fegyveresek Pandzsír tartományban 2021. szeptember 2-án – Fotó: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP

Fahim Dasti, a milícia szóvivője csütörtökön a TASZSZ-nek azt mondta, hogy az ellenállás elkötelezett a békés rendezés iránt, de felkészült arra, hogy a radikálisok háborút robbantanak ki. Hozzátette, a tálibok az elmúlt két nap harcaiban már mintegy 350 embert vesztettek, és további 35 harcosukat ejtették fogságba.

Kabulban már alakul az új kormány

A tálib mozgalom társalapítója, Abdul Gáni Baradar fogja vezetni a megalakuló új afgán kormányt – írja a Reuters tálib forrásokra hivatkozva.

Három különböző tálib forrás szerint az új kormány tagja lesz Mohamed Jaqub, az egykori tálib társalapító, Mullah Omar fia, valamint Ser Mohamed Abbasz Sztanekzai is. Egy másik forrás szerint a tálibok legfőbb vallási vezetője, Hibatulla Ahundzáda is szerepet kap majd a kormányban. „Az összes felső vezető megérkezett Kabulba, ahol már a kormányalakítás előtti utolsó előkészületek zajlanak” – mondta egy névtelenséget kérő tálib tisztviselő. Az új kormány legfontosabb feladatának a gazdasági összeomlás elkerülését tartja.

Valamennyi forrás arra számít, hogy az ideiglenes kormány összetételének véglegesítése hamarosan megtörténik, de a pontos időpontot illetően eltérések vannak: egyesek szerint már pénteken bejelenthetik az új kormány, míg mások szerint ez akár a jövő hét közepéig is elhúzódhat.

Abdul Gáni Baradar érkezik az afganisztáni békéről szóló, Moszkvában tartott konferenciára 2021. március 18-án – Fotó: Alexander Zemlianichenko / Pool / Reuters
Abdul Gáni Baradar érkezik az afganisztáni békéről szóló, Moszkvában tartott konferenciára 2021. március 18-án – Fotó: Alexander Zemlianichenko / Pool / Reuters

Az egyik forrás szerint az új kormánynak 25 minisztériuma lesz, és létrehoznak egy 12 muszlim hitszónokból álló tanácsot is. Azt is mondta, hogy hat-nyolc hónapon belül egy loya jirgát, vagyis egy alkotmányozó nagygyűlést is terveznek tartani, amelyen az afgán társadalom képviselői vennének részt, és ekkor vitatnák meg az alkotmányos kérdéseket.

A leendő kormány legitimálása kulcsfontosságú lesz a nemzetközi szervezetek és befektetők szemében. Humanitárius csoportok egy közelgő katasztrófára figyelmeztetnek, szerintük az évek óta a külföldi segélyektől függő afgán gazdaság az összeomlás szélén áll. Az mindenesetre biztos, hogy az Afganisztáni Iszlám Köztársaságból Afganisztáni Iszlám Emirátus lesz, de az egyelőre nem világos, hogy mennyiben lehet majd államnak nevezni a tálib uralmat. Az alakuló tálib kormányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Pénteken nők tüntettek a jogaikért Kabulban, a tálibok alatt rájuk leselkedő veszély ellenére az elnöki palota elé vonultak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!