Al-Dzsazíra: A tálibok támadást indítanak a Pandzsír-völgy ellen

2021. szeptember 2. – 11:28

frissítve

Al-Dzsazíra: A tálibok támadást indítanak a Pandzsír-völgy ellen
A Pandzsír-völgy védői, az afganisztáni ellenállás utolsó osztagai Fotó: Ahmad Sahel Arman / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Afganisztán szinte teljes területét uraló tálibok úgy döntöttek, hogy a sikertelen tárgyalások után megindítják a katonai hadműveletet az utolsó ellenállási góc, vagyis a Pandzsír-völgy elfoglalására.

Mindezt az al-Dzsazíra pánarab televízió közölte a táliboktól származó forrásokra hivatkozva. A legendás, bevehetetlennek tartott tartományról és az itt élő tádzsikok csapatait vezető családról itt írtunk részletesebben.

A mostani hír szerint a tálibok azután hozták meg ezt a döntést, hogy kudarcba fulladtak szerdán a Pandzsír-völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalások, amelyek Parvan tartomány székhelyén, Csárikarban zajlottak.

A Kabultól 70 kilométerre fekvő, javarészt tádzsikok lakta város a Pandzsír felé vezető úton fekszik, éppen félúton Kabul és Pandzsír között.

A tálibok logikátlannak tartják a pandzsíriak által támasztott feltételeket. A hírtelevízió úgy tudja, hogy az ellenállók katonai vezetője, Ahmad Maszúd – a néhai legendás gerilla, volt honvédelmi miniszter és nagy afgán hős, Ahmad Sah Maszúd fia – négy feltétel teljesülése esetén kötött volna békét a tálibokkal. Azt akarta, hogy

  • az ellenállók megtarthassák a fegyvereiket és hadfelszereléseiket;
  • a tisztségek harminc százalékát megkapják a majdani afgán kormányban;
  • a kormányilletékesek kinevezése az ő jóváhagyásukkal történjen, és
  • a tálibok ne igazoltassák és ne üldözzék azokat, akik Pandzsírba akarnak beutazni.

Erre mondták azt a tálibok, hogy azért mindennek van egy födele.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, kivéve Pandzsírt, amelyet az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudtak elfoglalni. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata katonailag könnyen védhető.

A tálibok egy hete ostromgyűrűbe zárták a völgyet, és az elmúlt napokban több összetűzésről érkeztek hírek, a tálibok megpróbálták lerohanni az ellenállók előretolt helyőrségeit. Az ellenállók szerdán közölték, hogy a harcokban több mint háromszáz tálib fegyveres halt meg, többtucatnyian megsebesültek, és többen kerültek a fogságukba. A Bahtar afgán hírügynökség csütörtökön katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tálibok súlyos csapásokat mértek az ellenállókra, tizenegy harcállásukat megsemmisítették, és mindkét félnek vannak áldozatai.

A Pandzsír legendáját sok, a térséggel foglalkozó könyv és film is feldolgozta, Ahmad Sah Maszúdot, a legyőzhetetlennek hitt hadvezért 2001. szeptember 9-én öngyilkos merénylők gyilkolták meg, két nappal később iszlám szélsőségesek lerombolták a WTC tornyait, majd hamarosan az Egyesült Államok lerohanta Afganisztánt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!