Bűnösnek vallotta magát a QAnon Sámán

2021. szeptember 3. – 23:54

frissítve

Bűnösnek vallotta magát a QAnon Sámán
A QAnon Sámán a január 6-i ostrom alatt a Capitoliumban – Fotó: Saul Loeb / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vádalkut kötött, és bűnösnek vallotta magát a bíróságon a QAnon Sámán néven elhíresült Jacob Anthony Chansley, aki a Capitolium január 6-i ostromának egyik legismertebb arca lett, írja a BBC. A férfi egyike volt annak a több ezer Trump-támogatónak, akik megpróbálták megakadályozni, hogy a szenátusban hitelesítsék a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Az ostrom képein szarvakkal ellátott mosómedveprém sapkában, az arcára festett amerikai zászlóval, félmeztelenül pózoló Chansley azt a vádpontot ismerte el a bíróságon, hogy akadályozott egy hivatalos eljárást, a kongresszusi ülést. Az ügyében novemberben 17-én lesz ítélet, az AFP szerint 41-től 51 hónapig terjedő, vagyis több mint négy év börtönt is kaphat.

Arról, hogy Chansley hogyan merült el nyakig az összeesküvés-elméletekben, itt írtunk részletesebben. Magát a QAnon összeesküvés-elméletet, aminek lényege, hogy vezető demokrata politikusok és hírességek, mint például a Clinton házaspár, Barack Obama, Soros György, Oprah Winfrey, vagy éppen Tom Hanks tagjai egy sátánista kannibál pedofilhálózatnak, ebben a cikkünkben mutattuk be.

Donald Trump támogatói egy gyújtó hatású beszéde után ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. Chansley azt mondta az FBI-nak, hogy azért érkezett Washingtonba, mert Trump azt kérte, hogy minden hazafi menjen oda. Több, az ostromban részt vevő zavargó azzal védekezett az ellenük indult büntetőeljárásban, hogy nem követtek el törvénytelenséget, hiszen mindent az akkor még hivatalban lévő elnök, Trump utasítására tettek. Chansley most már állítja, hogy megtagadta a QAnont és Trumpot is.

Már nyolc hónapja van őrizetben, ezalatt Chansley többször is hiába kérte, hogy szabadlábon védekezhessen. A bíróság márciusban azért utasította el szabadon bocsátási kérelmét, mert egy interjújában azt mondta, hogy békésen viselkedett a Capitoliumban. A bíró szerint ezzel teljesen elrugaszkodott a valóságtól, és ha nem ismeri fel a tetteinek súlyosságát, akkor nem hihetik el, hogy nem követ el hasonlót, ha szabadon mozoghat.

Börtönpszichológusok is megállapították, hogy a férfi különféle mentális betegségekkel küzd, ügyvédje bipoláris zavarról, szorongásos betegségről, depresszióról és skizofréniáról beszélt.

A zavargások után indult szövetségi eljárásokban közel 600 embert vádoltak meg, eddig 36-an vallották magukat bűnösnek. Az összecsapások során öten életüket vesztették, köztük a biztonsági erők egy tagja, 140 rendőr pedig megsérült. A Capitoliumot védő rendőrök közül azóta négyen vetettek véget életüknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!