Nem védekezhet szabadlábon a QAnon sámán, mert a bíróság szerint túl messze áll a valóság talajától

2021. március 9. – 18:50

frissítve

Nem védekezhet szabadlábon a QAnon sámán, mert a bíróság szerint túl messze áll a valóság talajától
Jacob Chansley a Capitoliumban január 6-án – Fotó: Win McNamee / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nem védekezhet szabadlábon Jacob Chansley, a QAnon sámán, mert interjút adott a tárgyalása előtt – írja egy bírósági döntés alapján a Yahoo! News. Chansley január 6-án szarvas-prémes sisakban, több zavargóval együtt üvöltve vonult a Capitolium épületében, miközben a szenátus tagjai az elnökválasztás eredményéről tárgyaltak volna.

Arról, hogy Chansley-t hogyan falta fel, emésztette meg és köpte ki a QAnon összeesküvés-elmélet, ebben a cikkben írtunk többet.

Royce Lamberth szövetségi bíró azért utasította el Chansley szabadon bocsátási kérelmét, mert a sámán a 60 Minutesnek adott interjújában azt mondta, hogy békésen viselkedett a Capitoliumban. A bíró szerint ezzel teljesen elrugaszkodott a valóságtól, és ha nem ismeri fel a tetteinek súlyosságát, akkor a bíróság nem hiheti el, hogy nem követ el hasonlót, ha szabadon mozoghat.

A bíróság Chansley ügyvédjét is megfeddte.

„Ilyen, a médiában való szereplések biztosan növelik a védelem hírnevét, de nem támogatják azt az érvet, hogy a védelem csak úgy tud egyeztetni az ügyfelével, ha azt ideiglenesen szabadlábra helyezzük”

– írták.

A bíró szerint csak kétségbe vonták a bíróság intelligenciáját azzal, hogy egy tartalmas megbeszélés helyett a saját népszerűségük növelésére lőtték el a videós lehetőségüket. Mikor megkérdezték az ügyvédet, hogy kapott-e engedélyt a szövetségi marsalloktól vagy a büntetés végrehajtási szervektől, Albert Watkins ügyvéd csak annyit mondott, hogy azt hitte, nem lesz gond.

Chansley az interjúban azt mondta, hogy nem bánta meg, hogy hűen követte Donald Trumpot (pedig korábban azt mondta, hogy hajlandó tanúskodni ellene), és szerinte békésen viselkedett.

A fényképeken a kezében látható hosszúkás, hegyes eszközről azt mondta, hogy nem lándzsa volt, hanem csak egy zászlórúd, aminek a végén volt egy lándzsahegy.

Azt is állította, hogy nem engedte a többi zavargónak, hogy muffint lopjanak az épületből.
Jacob Chansley-t január 9-én tartóztatták le Pheonixben, februárban viszont átköltözött egy virginiai börtönbe, mert ott kaphat organikus ételt. A nem organikus ételek fogyasztása állítása szerint szembe megy a vallási nézeteivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!