Az elcsalt elnökválasztás után egy évvel az Egyesült Államok újabb szankciókat jelentett be a Lukasenko-rezsim ellen

2021. augusztus 10. – 06:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb szankciókat jelentette be az Egyesült Államok Belarusz ellen Alekszandr Lukasenko elnök újraválasztásának egyéves évfordulójának alkalmából, írja az MTI. Tavaly augusztus 9-én tiltakozási hullám indult, miután a posztszovjet országot akkor már 26 éve vezető Lukasenko 80 százalék feletti eredménnyel hatodszor is megnyerte a vitatható tisztaságú elnökválasztást. A megmozdulások miatt több tízezer tüntető került börtönbe, a hatóságok brutális fellépése miatt rengetegen sebesültek meg, többen meg is haltak. (A minszki tüntetésekről készült riportunkat itt olvashatják.)

Joe Biden amerikai elnök a szankciók elrendeléséről szóló elnöki rendelet aláírását követő közleményében úgy fogalmazott:

„Az Egyesült Államok továbbra is kiáll az emberi jogok és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, miközben szövetségeseinkkel és partnereinkkel közösen vonjuk felelősségre a Lukasenko-rezsimet.”

Biden szerint mindazoknak, akiknek fontosak az emberi jogok, a szabad és tisztességes választások és a véleménynyilvánítás szabadsága, ki kell állniuk az elnyomás ellen. A közleményben arról is írnak, hogy Lukasenko választási csalást követett el, amit brutális elnyomó kampány követett.

A mostani rendelet lehetővé teszi, hogy szankciókat vezessenek be a Lukasenko-kormány további tagjaival szemben, beleértve a belarusz gazdaság biztonsági, energetikai, dohányipari, építőipari és szállítási ágazatában mozgó személyeket is. Büntetőintézkedéseket vezetnek be a pénzmosással vádolt Belarusz Olimpiai Bizottság, és a Beloruszkalij OAO nevű állami vállalat ellen is, amely a vádak szerint illegálisan finanszírozza a kormányt.

Ezenkívül a Fehér Ház felszólította a belarusz kormányt, hogy tegye lehetővé a nemzetközi független vizsgálatot az Athénból Vilniusba tartó Ryanair-gép eltérítésének ügyében, engedje szabadon a politikai foglyokat és kezdjen tárgyalásokat a demokratikus ellenzékkel. A repülőgépet még májusban kényszerítették leszállásra Minszkban, hogy őrizetbe vegyék a rajta utazó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, aki családja szerint később kínzással vettek rá arra, hogy az elnököt éltesse. A belarusz hatóságok hivatalos magyarázata szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt utasították leszállásra a belarusz légtérben lévő gépet, de a bombát sosem találták meg. A gépeltérítés és a tüntetések hatásáról itt írtunk részletesen.

Nemrég holtan találták meg a belarusz aktivistát, aki a Lukasenko-diktatúra elől Ukrajnába menekülő honfitársait segítette. Vitalij Sisov azután tűnt el, miután a belarusz atléta, Krisztyina Tyimanovszkaja menekült státuszt kért a tokiói lengyel nagykövetségen. A 24 éves sportolónőt akarata ellenére vitették volna haza Tokióból edzői, nem sokkal azután, hogy a futónő az Instagramon panaszkodott a csapat vezetőire. Később elárulta: nagyanyja kérte, hogy ne menjen haza a tokiói olimpiáról, mert nem biztonságos. Lukasenko elnök tagadta, hogy országának köze lenne az aktivista halálához, és azt is mondta, hogy Krisztyina Tyimanovszkaja futónőt külső erők manipulálták, amikor az olimpiai játékokról Lengyelországba menekült.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!