Nagyanyja kérte, hogy ne menjen haza a belarusz atléta a tokiói olimpiáról, mert nem biztonságos

2021. augusztus 5. – 21:16

frissítve

Nagyanyja kérte, hogy ne menjen haza a belarusz atléta a tokiói olimpiáról, mert nem biztonságos
Krisztyina Tyimanovszkaja Varsóban 2021. augusztus 5-én – Fotó: Darek Golik / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szökése óta először szólalt meg Krisztyina Tyimanovszkaja, akit a belarusz olimpiai csapat vezetői vasárnap akarata ellenére akartak feltenni egy Minszkbe induló járatra Tokióban. A 24 éves atléta hétfőn versenyzett volna 200 méteres síkfutásban az olimpián, de a belarusz olimpiai bizottság – hivatalosan az edzők döntése nyomán, orvosi javaslatra – vasárnap az „érzelmi, pszichológiai állapotára” hivatkozva visszavonta a nevezését.

Amikor kivitték a tokiói repülőtérre, Tyimanovszkaja rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen, majd előbb Bécsbe, aztán Varsóba utazott. Itt számolt be a Reutersnek a meneküléséről.

„Nagyanyám felhívott, amikor már a repülőtérre vittek” – idézte fel a történteket Tyimanovszkaja. „Szó szerint körülbelül 10 másodpercem volt beszélni. Felhívott, és csak annyit mondott: kérlek, ne gyere vissza Belaruszba, nem biztonságos.” Családja attól tartott, hogy hazatérése után pszichiátriára küldenék.

A sportolónő a történtek ellenére szeretne majd visszatérni Belaruszba. „Szeretem a hazámat. Nem árultam el, és remélem, hogy képes leszek visszatérni” – fogalmazott az MTI beszámolója szerint.

„Mindig is távol álltam a politikától, semmilyen levelet nem írtam alá, semmilyen tüntetésre nem mentem el, nem mondtam semmit a belarusz kormány ellenében”

– tette hozzá. „Sportoló vagyok, és semmit sem értettem a politikai életből. Próbálok semmi mással, csak a sporttal foglalkozni az életemben, és igyekszem mindent megtenni, hogy ne zavarjon meg a politika.”

Miután az Instagramon nyilvánosan kritizálta edzőit, az olimpiai csapat vezetői közölték vele, hogy haza kell mennie. „Néhány órán belül a vezetőedző odajött hozzám a csapat képviselőjével, és közölték: úgy döntöttek, hogy hazaküldenek engem” – idézte fel a sprinter a pénteki interjúban.

„Elmondták, hogy nem ők hozták a döntést, ők csak végrehajtják. Negyven percem van. Össze kell csomagolnom a holmijaimat, és ki kell mennem a repülőtérre.”

Tyimanovszkaja szerint edzői a repülőtéren meglepődtek, amikor segítséget kért. „Nem számítottak arra, hogy a repülőtéren a rendőrség közelébe férkőzhetek. Azt hiszik, hogy egyetlen lépést sem merünk tenni, hogy nem merünk beszélni, nem merjük elmondani az igazat az egész világnak. De én nem félek” – fogalmazott.

A sprinter az eredeti bejelentések szerint Tokióból közvetlenül Varsóba repült volna szerda reggel a LOT lengyel állami társaság járatával, az utolsó pillanatban azonban változtatott tervein, és egy bécsi gépre szállt fel. A lengyel külügyminisztérium ezt követően közölte, a lengyel diplomáciai szolgálat folyamatosan gondoskodik a sportolóról. Tyimanovszkaja hétfőn kapta meg Lengyelországtól a humanitárius vízumot, és ugyanilyen vízumot ítéltek oda a férjének is – mondta szerda délután a lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden közölte, hogy Tyimanovszkaja ügyében hivatalos vizsgálatot indított, és jelentést kért a belarusz olimpiai csapattól. A testületet kereste a Reuters is, de nem reagáltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!