Panaszkodott az edzőire, ezért akarata ellenére haza akarták vinni a belarusz futót az olimpiáról

2021. augusztus 1. – 19:38

frissítve

Panaszkodott az edzőire, ezért akarata ellenére haza akarták vinni a belarusz futót az olimpiáról
Krisztyina Tyimanovszkaja japán rendőrök segítségét kérte a tokiói Haneda nemzetközi repülőtéren 2021. augusztus 1-jén, miután a belarusz csapat képviselői akarata ellenére haza akarták küldeni az olimpiáról – Fotó: Issei Kato / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Krisztyina Tyimanovszkaja hétfőn versenyezne a tokiói olimpián 200 méteres női futásban, de miután panaszkodott az edzőire, akarata ellenére haza akarták szállítani Belaruszba. A futónőnek viszont nem áll szándékában hazautazni, ezért a reptéren a japán rendőrség védelmét kérte – írja a Reuters.

A 24 éves Tyimanovszkaja a hírügynökségnek azt mondta, vasárnap az edzői beállítottak a szobájába, és közölték vele, hogy pakoljon, majd a belarusz olimpiai csapat képviselői a reptérre vitték. A belarusz olimpiai bizottság szerint az edzők orvosi javaslatra, a versenyző „érzelmi, pszichológiai állapota” miatt döntöttek a nevezése visszavonása mellett.

Tyimanovszkaja szerint azonban azért akarták eltávolítani a csapatból, mert az Instagramon nyilvánosan kritizálta az edzőit. Azt rótta fel nekik, hogy néhány csapattársa azért nem tudott elutazni Tokióba a 4×400-as váltófutásra, mert nem végezték el rajtuk az előírt számú doppingtesztet. Ezután került be ő a váltócsapatba, anélkül, hogy ezt előzőleg közölték volna vele.

A politikai nézeteik miatt mellőzött vagy bebörtönzött belarusz sportolókat segítő, Belarusz Sportszolidaritási Alapítvány nevű szervezetből egy forrás azt mondta a Reutersnek, hogy Tyimanovszkaja hétfőn Németországban vagy Ausztriában tervez menedékjogot kérni.

A szervezet által egy Telegramon közzétett videóban maga a versenyző is megszólalt: kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy avatkozzon közbe. Ezt sürgette a politikai üldöztetés elől Litvániába menekült belarusz ellenzéki vezető, Szvetlana Tyihanovszkaja is. A NOB egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálják az ügyet, és kapcsolatba léptek a belarusz bizottsággal.

Tyimanovszkaja pénteken már futott 100 méteren, hétfőn következne a 200 méter, majd csütörtökön a 4×400-as váltó.

Frissítés: A fejleményekről tudósító Tadeusz Giczan belarus újságíró közzétett egy húszperces hangfelvételt, amelyen állítólag a belarusz atlétikacsapat vezetőedzője hallható, amint azzal fenyegeti Tyimanovszkaját, hogy ha nem tér vissza Belaruszba, alighanem „öngyilkosságot fog elkövetni”. Tyimanovszkaja nem volt rajta a hazájába tartó gépen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!