Tyihanovszkaja: Ilyen erőszak, megfélemlítés és kegyetlenség nem volt még soha

2020. december 8. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ciklikusság jellemezte az elmúlt több mint egy évtizedben Belarusz és az Európai Unió kapcsolatát, Brüsszel szankciókat fogadott el, aztán ezeket feloldották, és ez néhány évente megismétlődött. A Magyar Nemzet arról is kérdezte hosszú interjújában Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki politikust, akire az ellenzék a hivatalos eredmények ellenére legitim elnökként tekint, hogy vissza lehet-e térni a fenti állapothoz az elmúlt hónapok tüntetései, tiltakozásai után is. Tyihanovszakaja szerint ez a töréspont már megtörtént az emberek tudatában.

„Felnőtt egy új korosztály, amelynek tagjai már nem éltek a Szovjetunióban és nem szoktak hozzá ahhoz, hogy irányítsák őket. 1999-ben és 2010-ben is sokan vonultak az utcákra, és már-már úgy tűnt, hogy megvan a nép győzelme, de aztán ezeket a tüntetéseket a hatóságok meg tudták állítani. Lehet, hogy az internet elterjedése is hozzájárult ahhoz, hogy most más a helyzet, mint korábban – például a Telegram csatornák jelentősen befolyásolják az események alakulását, és ezekkel nem tud mit kezdeni a hatalom. Azt ugyanakkor nem tudjuk előre jelezni, hogy meddig tart majd az egész folyamat. Ám amikor úgy hisszük, hogy négy hónap telt el, és még mindig nem értük el, amit akartunk, ez a folyamat akkor is zajlik a háttérben. Az emberek tudatában és a rendszeren belül is. Ez mindenképpen töréspont az emberek fejében és Belarusz történelmében is. Ilyen erőszak, megfélemlítés és kegyetlenkedés nem volt még soha, és ezt a lakosság nem fogja elfelejteni” – nyilatkozta a lapnak Tyihanovszkaja, akit augusztus 9-én elvesztette az elnökválasztást Lukasenkóval szemben, ám az ellenzék választási csalásra hivatkozva nem fogadta el a hivatalos eredményt, ami szerint a választók mindössze 10,12 százaléka szavazott csak rá.

A litván fővárosba menekült Tyihanovszkaja szerint ő sosem nevezte magát elnöknek, és mint azt a Magyar Nemzetnek mondta, neki az a legfontosabb, hogy betartsák a törvényeket. „Mivel a választási bizottság megsemmisítette a bizonyítékokat, nem lehet egyértelműen igazolni a győzelmemet. Azonban az emberek engem neveznek elnöknek, és szerintem ennek van alapja, mert a lakosság tudja, hogy kire szavazott. Ha ez nem így lenne, akkor nem lett volna szükség a hatalom részéről a bizonyítékok szinte azonnali megsemmisítésére. Nekem, ahogy Lukasenkónak sem, nincs morális jogom rá, hogy elnöknek nevezzem magam, de az emberek hívhatnak így.”

Fotó: Claudio Bresciani / MTI/EPA/TT Hírügynökség
Fotó: Claudio Bresciani / MTI/EPA/TT Hírügynökség

Tyihanovszkaja beszélt arról is, hogy az eddigi, Lukasenkóval szembeni brüsszeli szankciókat inkább szimbolikus gesztusként tekintik, mivel „szinte az összes listán szereplő személy már korábban is szankciók alatt állt, és valószínűleg nem rázta meg őket annyira a hír. Azonban most készül egy újabb uniós intézkedéscsomag, amely reményeink szerint már nemcsak egyes személyek ellen fog szólni, hanem gazdasági szankciókat is tartalmaz. Ennek a pontos tartalmát egyelőre nem ismerjük” – fűzte hozzá a politikus, aki szerint a kiterjesztett szankciós lista már fájdalmasabb lesz, mert nemcsak a politikai elit tagjait érinti, hanem a rendszert kiszolgáló erőszakos hétköznapi embereket is. „Bízunk továbbá a gazdasági szankciókban is, mert ezek segítségével lehet igazán nyomás alá helyezni Lukasenkót.”

Litvániában mintegy kb. húszfős stábbal dolgozik együtt az árnyékkormányt alakító Tyihanovszkaja, aki hálás a visegrádi négyek Marshall-tervéért is, aminek értelmében egy pénzügyi alappal segítenék egy demokratikus választás után Belaruszt, az európai szankciók ugyanis az egész országra hatással lesznek. Arra, hogy ez nem sodorja-e Belaruszt még inkább Oroszország felé, Tyihanovszkaja úgy reagált, hogy már Moszkvában is látják: Lukasenko ideje véget ért. Ugyanakkor az ellenzékeik egyelőre hibába próbáltak az orosz felső vezetéssel kapcsolatba lépni, „nagyon langyos volt a fogadtatás a részükről”.

A tüntetések formája Tyihanovszkaja szerint most megváltozik, hiszen jön a hideg, ugyanakkor a mozgalom aktivitása nem csökken, „csak átalakul, más, partizán formába megy át, de biztos vagyok benne, hogy tavasszal a korábbiak szerint folytatódik” – mondta, és hozzátette: nagyon bíznak az EU-ban, hogy „keményebb nyomás alá helyezi a rendszert és erősebb szankciókat hoz”.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!