CNN: A tálibok lefejezték az amerikai hadsereg volt afgán tolmácsát

2021. július 23. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tálib szélsőséges fegyveresek lefejeztek egy afgán férfit, aki tolmácsként dolgozott az amerikai hadseregnek – írta pénteken a CNN a kivégzett tolmács egyik barátjára hivatkozva.

Az eset május 12-én történt, Szohall Pardisz aznap Kabulból a pakisztáni határ közelében fekvő Hoszt tartományba tartott rokonaihoz, hogy elvigye a húgát a muzulmán böjti hónap, a ramadán végét jelző háromnapos ünnepre, az íd al-fitre. Az ötórás út egyik szakasza sivatagos területen vezetett át, ahol a tálib fegyveresek meg akarták állítani az autóját az ellenőrzőpontjuknál, de Pardisz ekkor gázt adott. Helybéliek elmondták a Nemzetközi Vörös Félhold szervezet illetékeseinek, hogy a tálibok rálőttek az autóra, mielőtt az befarolt és megállt. Ezután kirángatták Pardiszt a kocsiból és lefejezték – számolt be erről az MTI.

A férfi néhány nappal korábban azt mondta barátjának, hogy halálos fenyegetéseket kapott a táliboktól, akik rájöttek, hogy a húsz éve tartó konfliktus során tizenhat hónapig az Egyesült Államok hadseregének dolgozott tolmácsaként. A tálibok egyik szóvivője azt mondta a CNN-nek, hogy megpróbálják tisztázni, mi történt a férfival.

Korábban a tálibok felhívást intéztek a külföldi csapatoknál és a diplomáciai missziókban dolgozó afgánokhoz, hogy ne hagyják el Afganisztánt a nemzetközi erőkkel együtt, és nem esik bántódásuk. A CNN-nek nyilatkozó afgánok azonban azt mondták, hogy veszélyben van az életük, a tálibok bosszúhadjáratot indítottak ellenük.

Tálib zászlót lengető emberek az afgán-pakisztáni határon lévő Csámán városában 2021. július 14-én – Fotó: Asghar ACHAKZAI / AFP
Tálib zászlót lengető emberek az afgán-pakisztáni határon lévő Csámán városában 2021. július 14-én – Fotó: Asghar ACHAKZAI / AFP

Május végén Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, hogy az amerikai védelmi minisztérium és a külügyminisztérium terveket dolgoz ki az amerikaiakat segítő afgán állampolgárok evakuálására Afganisztánból. A tábornok szerint ezeknek az embereknek az élete veszélybe kerülhet az amerikai csapatok kivonása után, ezért az Egyesült Államoknak lehetővé kell tennie számukra, hogy elhagyják az országot, ha ezt kívánják.

Mintegy 18 ezer afgán, aki az amerikai hadseregnek dolgozott, már kérelmezte a részvételt a különleges bevándorlási vízumprogramban, amely lehetővé tenné számukra, hogy az Egyesült Államokban telepedjenek le.

Április 14-én Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja az amerikai csapatokat Afganisztánból, és véget vet a amerikai történelem leghosszabb külföldi katonai háborújának, amely 2001 októberében kezdődött. A csapatok kivonulásával a tálibok offenzívát indítottak a kormányerők ellen és számos afgán körzetet vontak ellenőrzésük alá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tálibok júliusban elfoglaltak egy fontos határállomást Pakisztán mellett, a dél-afganisztáni Kandahár tartományban. A radikálisok irányításuk alá vonták az afganisztáni Szpin Boldak települést, valamint a pakisztáni oldalon fekvő Csámánt is. A tűzharcban életét vesztette a Reuters újságírója, Danish Siddiqui, aki a terület ellenőrzéséért egymással küzdő afgán biztonsági erők és a szélsőséges iszlamista tálibok konfliktusáról tudósított.

A Reuters forrása szerint az afgán különleges erők Szpin Boldak fő piacterületének visszafoglalásáért küzdöttek, amikor Siddiquit és egy magas rangú afgán tiszt is életét vesztette egy tálib kereszttűzben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől